Companii

Cerinţele de calificare la licitaţiile de achiziţie publică nu vor mai putea fi contestate

Autor: Iulian Anghel

12.04.2011, 14:10 39

Agenţia Naţională pentru Reglementare şiMonitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) lucrează la elaborareaunor norme care ar urma să standardizeze cerinţele de calificare şidocumentaţia de atribuire a unui contract de achiziţie publică.Odată standardizate aceste cerinţe, ele nu vor mai putea ficontestate de competitorii înscrişi la licitaţie pentru obţinereacontractului de achiziţie publică, a declarat marţi CristinaTrăilă, preşedinta ANRMAP, la seminarul"Eficienţa în achiziţii publice - o piaţă de 20mld. euro anual. Cum poate fi scos din anonimat parteneriatulpublic-privat", organizat deZiarul Financiar.

"Ne asumăm că, până în prezent, am validat anunţuri de atribuiredeşi erau restrictive pentru unii competitori. Vom valida prevederide atibuire doar dacă ele respectă legea. Odată validate ele nu vormai putea fi contestate", a declarat Trăilă.

Numărul de contestaţii ale licitaţiilor de achiziţie publicăvenite din partea operatorilor economici a crescut de la an la an,ajungând, în 2010, la 8.000, adică 15% din numărul total alprocedurilor iniţiate în SEAP (Sistemul Electronic de AchiziţiiPublice), de 61.000. În SEAP au fost iniţiate anul trecut proceduriîn valoare de 80 mld. lei. Consiliul Naţional pentru SoluţionareaContestaţiilor a dispus remedieri în contracte în valoare de 28mld. lei (35%) şi a anulat achiziţii de 11 mld. lei (13%)


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO