Companii

CEZ: Cea mai importanta tinta pentru noi este acum Electrica Muntenia Nord

CEZ: Cea mai importanta tinta pentru noi este acum Electrica Muntenia Nord

Jan Veskrna, country manager

23.06.2006, 20:17 123

Grupul energetic ceh CEZ, care detine in portofoliu cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori - Electrica Oltenia, si-a anuntat urmatoarea tinta pe piata autohtona a energiei : Electrica Muntenia Nord.
Cehii au depus recent oferta pentru achizitia Electrica Muntenia Sud, insa licitatia a fost castigata de catre Enel (Italia). "Aceasta (Muntenia Nord - n.r.) este cu siguranta targetul nostru. Proximitatea fata de Electrica Oltenia este principalul element de fundamentare al deciziei noastre", a declarat Jan Veskrna, country manager.
"Electrica Muntenia Sud a fost un fel de bijuterie a Romaniei datorita Capitalei, dar si aici a intervenit o chestiune de prioritati. Nu am vazut motivul pentru care am fi dat de sase ori valoarea Electrica Oltenia pentru Muntenia Sud. Trebuie sa tinem cont de sinergiile care se pot crea, de costuri, dar si de valoarea de piata a unei achizitii", a mai precizat Veskrna.
Obtinerea unor capacitati de productie ramane in continuare una dintre prioritatile grupului ceh. "In contextul in care ne dorim formarea unui cos de energie competitiv, generarea este o prioritate", a mai spus reprezentanul CEZ.
Potrivit reprezentantilor CEZ, Electrica Oltenia a pierdut o serie de clienti precum Alro Slatina, Oltchim Ramnicu Valcea sau Combinatul Petrochimic Ploiesti tocmai din cauza lipsei de competitivitate a pretului la energie.
Un aspect extrem de important pe care reprezentantul CEZ l-a ridicat a fost cel al accesului direct la producatorii de energie. Cehii au demontat practic motivul platilor in avans invocat de atatea ori de producatorii de energie, dar si de intermediari.
"Avem puterea financiara de a plati in avans, si cu toate acestea Hidroelectrica ne-a refuzat. Este extrem de ciudat", a afirmat Veskrna.
Potrivit directorului general al Electrica Oltenia, Gabriel Negrila, in ultima luna compania a reusit sa-si recupereze o serie de clienti, printre care se numara si Daewoo Craiova.
Anul trecut, Electrica Oltenia a inregistrat un profit net de 69,4 mil. lei (19,2 mil.euro) la o cifra de afaceri de 1,29 mld. lei (359 mil. euro), conform standardelor internationale de contabilitate. In 2004, compania inregistra pierderi de 131,6 mil. lei (32,46 mil. euro). "Rezultatele se explica pe de o parte de modalitatea in care au fost administrate provizioanele si reflectate in contabilitate. Pierderea din 2004 se explica prin transferul unor provizioane aferente anului trecut in contul rezultatului financiar pe 2004", a declarat Martin Pacovsky, CFO CEZ Romania. Nivelul provizioanelor constituite a fost de 75,6 mil. lei (21 mil. euro) in 2005 si de 45,1 mil.lei (11,12 mil. euro) in 2004.
"Pe de alta parte, cresterea tarifelor si amanarea unor cheltuieli au contribuit la obtinerea acestui rezultat", a mai precizat Pacovsky.
In primul trimestru al acestui an, Electrica Oltenia a obtinut venituri de 103,4 mil. euro si un EBIT de 12,1 mil. euro. Pentru 2006, reprezentantii companiei estimeaza atingerea unui profit net de 95,4 mil. lei (27,2 mil. euro).
Reprezentantii grupului au afirmat ca in urmatoarele luni va fi supusa avizului actionarilor formarea a doua companii distincte, CEZ Distributie si CEZ Vanzari, pentru implementarea procedurile de separare a activitatilor de furnizare de cele de distributie, care este obligatorie pana in iulie 2007.
In 2005, CEZ a investit 94,1 mil. lei (26,13 mil. euro), iar anul acesta are un buget de investitii de 183 mil. lei (52,2 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO