Companii

CEZ: Constructiile la proiectul eolian au inceput. In mai vom avea prima turbina ridicata

CEZ: Constructiile la proiectul eolian au inceput. In mai vom avea prima turbina ridicata

Ondrej Safar, managerul de proiect din partea CEZ Romania: Cea mai dificila parte este coordonarea tuturor acestor companii care vor lucra pentru acest proiect. Sunt foarte putine proiecte de astfel de dimensiuni la nivel european care pot fi folosite ca model si de aceea daca vom reusi sa realizam acest proiect in parametrii pe care ni i-am propus, va fi o referinta foarte buna pentru toti cei care au lucrat aici.

07.12.2008, 15:37 157

Se vor construi circa 120 de kilometri de drum special capabil sa sustina zeci de camioane uriase care vor transporta niste turbine de 100 de metri inaltime si cu un diametru tot de 100 de metri. Mai exact 240 de astfel de turbine. Proiecte similare ca dimensiuni, bune de replicat nu sunt foarte multe, principala provocare careia cehii trebuie sa-i faca fata fiind coordonarea tuturor companiilor care vor lucra la Fantanele si Cogealac, localitatile unde vor fi amplasate turbinele gigantice.

"Deja am inceput sa construim platforma pe care vor fi instalate turbinele. Acum lucreaza circa 100 de oameni, dar la momentul de apogeu al lucrarilor vom avea cu sigurantta cateva sute de angajati. Vom construi 120 de kilometri de drum pentru ca echipamentele sa poata fi transportate acolo unde vor fi instalate. Pe masura ce se construieste drumul, vom incepe punerea fundatiilor. In mai, anul viitor, prima turbina din acest proiect va fi instalata", spune Ondrej Safar, managerul de proiect din partea CEZ Romania.
Safar este prezent inca din 2005 in Romania, ocupandu-se pana in acest moment de tradingul cu energie electrica in cadrul filialei locale a grupului de utilitati ceh. Inainte de a veni aici, Safar a lucrat pe partea de distributie in cadrul CEZ in Cehia.
In cadrul unui astfel de proiect de asemenea dimensiuni nu poate fi vorba de experiente similare care merg aplicate si la ceea ce urmeaza sa se intample in Dobrogea.
"Cea mai dificila parte este coordonarea tuturor acestor companii care vor lucra pentru acest proiect. Sunt foarte putine proiecte de astfel de dimensiuni la nivel european care pot fi folosite ca model si de aceea daca vom reusi sa realizam acest proiect in parametrii pe care ni i-am propus, va fi o referinta foarte buna pentru toti cei care au lucrat aici", spune reprezentantul CEZ Romania.
Safar spune ca cele mai importante contracte au fost deja incheiate, CEZ achizitionand acest proiect de la polonezii de la Continental Wind Partners cu tot cu "zestre".
"Avem majoritatea contractelor semnate, cele mai mari fiind cele pentru achizitia turbinelor, dezvoltarea infrastructurii si constructia statiei de transformare. Unele contracte erau deja semnate la momentul achizitiei proiectului de la Continental Wind Partners, la altele am facut mici modificari", spune project managerul proiectului de la Cogealac si Fantanele.
Principalii parteneri sunt compania franceza Eneria, care va asigura managementul proiectului, Viarom, care se va ocupa de partea de constructii, si Energobit, care se ocupa de partea de lucrari electrice. Faptul ca deja majoritatea contractelor au fost semnate le da siguranta cehilor in ceea ce priveste respectarea termenelor de finalizare asumate, dar ii si protejeaza in ceea ce priveste o posibila variatie de costuri.
"Nu cred ca vom avea intarzieri fata de termenul stabilit initial si nici cresteri neasteptate de cost pentru ca majoritatea contractelor importante au fost incheiate si au un pret deja fixat", spune reprezentantul CEZ Romania. Valoarea intregului proiect se ridica la circa 1,1 miliarde de euro, iar finalizarea proiectului este estimata pentru sfarsitul anului 2010.
"Numarul oamenilor care muncesc variaza de la o saptamana la alta. Forta de munca si obtinerea acesteia in numarul in care ne este necesara este problema companiilor pe care le-am contractat care la randul lor au in subordine alte companii subcontractate", explica Safar.
Echipamentele, adica turbinele eoliene, vin dintr-un contract semnat cu gigantul industrial General Electric, contract care acopera prima etapa a proiectului, respectiv 139 de turbine cu o capacitate de 2,5 MW. Aceasta etapa va fi finalizata la sfarsitul anului 2009. Cei de la General Electric vor asigura transportul turbinelor, instalarea acestora, dar tot ei vor fi cei care vor da detaliile tehnice in ceea ce priveste calitatea drumului.
"Turbinele care sunt folosite in acest proiect au circa 100 de metri inaltime, iar rotorul (elicea) are un dimetru de dimensiuni similare. Pentru a transporta o astfel de turbina sunt necesare circa 10 camioane de dimensiunui foarte mari, drumuri de calitate superioara care sa poata sa suporte o astfel de greutate. Echipamentele vor fi aduse in portul Constanta dupa care vor fi transportate la locul de constructie", spune Safar.
Reprezentantul CEZ spune ca desi nu exista deocamdata un contract semnat in ceea ce priveste echipamentele pentru a doua parte a proiectului, lucrarile nu vor fi intarziate.
"Deocamdata, avem asigurate echipamente pentru proiectul de la Fantanele, dar le vom avea si pe cele de la Cogealac si nu cred ca am putea suferi o amanare a termenelor stabilite pentru finalizarea proiectului din cauza acestui lucru", spune reprezentantul CEZ Romania.
In ceea ce priveste coordonarea acestui proiect, aceasta este realizata de catre o echipa din partea CEZ Romania, dar si de una din partea Continental Wind Partners, fondul de investitii polonez care a dezvoltat acest proiect pentru ca ulterior sa-l vanda cehilor.
"Echipa care asigura managementul acestui proiect aste alcatuita din zece persoane, romani si straini, care lucreaza in numele CEZ. Exista si o echipa de circa 20 de persoane care lucreaza cu noi din partea Continental Wind Partners", spune Safar.
Cam o echipa de dimensiuni aproape similare ar urma sa ramana cand toate lucrarile vor fi finalizate. Nu mai mult de 30 de oameni vor avea grija de proiectul de peste un miliard de euro al cehilor.
"La final, cred ca vor fi angajati circa 20-30 de oameni care vor lucra permanent in acest proiect", spune Safar.
In ceea ce priveste impactul pe care un astfel de proiect il va avea asupra comunitatii locale, acesta este evident. Safar spune ca vor fi create zeci de noi locrui de munca si ca dincolo de dezvoltarea infrastructurii se vor face si alte proiecte pentru comunitatea locala.
"Pentru comunitatea locala vor fi create zeci de locuri de munca, iar efectele acestei investitii nu se vor vedea numai in ceea ce priveste proiectul eolian, dar si pe partea de alte proiecte pentru comunitatea respectiva", a mai precizat reprezentantul CEZ Romania.
Anuntul oficial privind tranzactia derulata intre CEZ si polonezii de la Continental Wind Partners a fost dat la sfarsitul lunii august, dar informatii privind aceasta tranzactie circulau de mai mult timp. In cursa pentru castigarea acestui proiect s-au aflat toate companiile energetice de talie mare prezente pe piata de profil, respectiv Enel (Italia), Gaz de France Suez (Franta), E.ON (Germania) si altii, precum si cea mai mare companie locala, cu activitati in sectorul de petrol si gaze, Petrom.
Cehii au intrat pe piata locala in 2005 prin achizitia fostei Electrica Oltenia si au avut cel mai agresiv program de achizitii. Astfel, in afara de acest proiect eolian, cehii fac parte din compania de proiect pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, unde detin o participatie de 9,15%, si au semnat un memorandum cu Termoelectrica privind constructia unei centrale pe gaz de 400 MW la Galati.
 
Cu cine lucreaza Cez in acest proiect gigant
Principalii parteneri sunt compania franceza Eneria, care va asigura managementul proiectului, Viarom, care se va ocupa de partea de constructii, si Energobit, care se ocupa de partea de lucrari electrice. Echipamentele, adica turbinele eoliene, vin dintr-un contract semnat cu gigantul industrial General Electric, contract care acopera prima etapa a proiectului, respectiv 139 de turbine cu o capacitate de 2,5 MW.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO