Companii

CEZ este interesata de hidrocentrale

14.06.2007, 19:03 16

CEZ Romania considera ca ultimele trei filiale de distributie a energiei aflate in proprietatea statului ar trebui privatizate separat, pentru a evita concentrarea economica, si nu exclude posibilitatea preluarii unor microhidrocentrale, desi este interesata in principal de obiective mai mari.
"Ultimele trei distributii de electricitate ar trebui scoase la privatizare in paralel, nu la pachet, din motive de concentrare economica, iar astfel CEZ poate sa liciteze pentru toate. Administrativ vorbind, cel mai mare sens pentru noi ar avea preluarea filialei cea mai apropiata geografic de zona noastra, respectiv Electrica Muntenia Nord. Daca s-ar scoate la privatizare hidrocentrale mai mari, in mod cert am fi interesati. Ne intereseaza orice investitie care are o anumita marime, dar fie ca este una mica sau una mare, trebuie mobilizate aceleasi resurse, efortul in sine este cam acelasi, de aceea preferam sa-l indreptam spre obiective mai mari", a declarat ieri directorul de dezvoltare al CEZ Romania, Doru Voicu.
Statul roman intentioneaza sa scoata la privatizare cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, precum si ultimele trei filiale de distributie de electricitate aflate in portofoliul companiei de stat Electrica (Electrica Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord). Totodata, o alta companie controlata de stat, Hidroelectrica, a anuntat inca din toamna anului trecut ca intentioneaza sa scoata la privatizare mai multe microhidrocentrale, operatiune care insa nu s-a mai produs.
Grupul ceh CEZ a preluat filiala de distributie a electricitatii Electrica Oltenia in 2005 si intentioneaza sa-si consolideze prezenta pe piata energetica autohtona prin noi achizitii. CEZ Romania, subsidiara locala a firmei din Cehia, si-a anuntat intentia de a participa atat la privatizarea complexurilor energetice, cat si la cea a distributiilor de electricitate.
Voicu a declarat ca, pentru CEZ, cel mai atractiv complex energetic este cel de la Craiova, dar a precizat ca in preluarea unei astfel de unitati energetice trebuie avute in vedere, printre altele, obligatiile de mediu si alocarea viitoare a certificatelor de emisii de CO2.
Investitiile de mediu la cele trei complexuri se ridica la circa doua miliarde de euro, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Pe de alta parte, CEZ Romania intentioneaza sa se asocieze cu producatorul de electricitate detinut de stat Termoelectrica pentru construirea unor capacitati de productie la o serie de termocentrale, iar in acest sens firma a cumparat caietul de sarcini in vederea licitatiilor pentru termocentralele Borzesti si Galati.
Compania nu are un buget de achizitii specific pentru Romania, intrucat grupul ceh priveste global investitiile din regiune.
In privinta unbundling-ului (separarea activitatilor de distributie si furnizare a electricitatii, obligativitate care se aplica tutoror companiilor energetice, la 1 iulie), CEZ este in faza de finalizare a operatiunii.
"Obiectivul pentru 2007 este conservarea bazei de clienti, pentru ca anul trecut am pierdut multi dintre ei. In privinta liberalizarii pietei de electricitate, studiem structura de preturi pe care o putem utiliza in relatia cu clientii nostri", a explicat Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO