Companii

CEZ face 37,5 mil. euro profit la Electrica Oltenia

16.11.2006, 18:59 18

Electrica Oltenia, cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori, controlata de grupul energetic ceh CEZ, a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri in valoare de 271,8 milioane de euro, au anuntat oficialii CEZ.
Valoarea EBITDA (profitul operational - n.r.) a fost de 59,16 milioane de euro iar EBIT-ul (profitul brut - n.r.) a fost de 37,5 milioane de euro, conform standardelor internationale de contabilitate.
In primele noua luni ale anului trecut, compania Electrica Oltenia inca nu era integrata in structura financiara a grupului CEZ. Pana la sfarsitul anului, oficialii companiei estimeaza atingerea unui profit net in valoare de 95,4 milioane de lei (27 mil. euro).
Veniturile la nivel international ale grupului CEZ s-au situat in jurul valorii de 4,04 mld. euro, in crestere cu 38% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net a ajuns la un nivel de 783 mil. euro, cu 44% fata de primele noua luni din 2005.
"Cresterea profitului s-a bazat pe performantele companiilor de distributie din Bulgaria si pe castigurile inregistrate de Electrica Oltenia, companie care nu a facut parte din grupul CEZ in primele noua luni din 2005", spun reprezentantii grupului. Evolutia veniturilor se bazeaza pe aceiasi factori, mai precizeaza sursele citate.
Contractul de privatizare a distributiei de electricitate Electrica Oltenia a fost semnat in luna aprilie a anului trecut, grupul CEZ platind 166,5 milioane de euro pentru 51% din actiuni. Preluarea efectiva s-a realizat insa la inceputul lunii octombrie 2005.
La sfarsitul anului trecut, Electrica Oltenia a obtinut un profit net de 69,4 milioane de lei (19,27 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de lei (361 mil. euro).
Dupa Electrica Oltenia, cehii de CEZ si-au anuntat urmatoarea tinta pe piata distributiei de energie electrica, si anume compania Electrica Muntenia Nord. Principalul motiv care fundamenteaza aceasta decizie este posibilitatea cehilor de a forma o sinergie alaturi de Electrica Oltenia.
Dincolo de marirea portofoliului pe segmentul de distributie, un alt obiectiv al cehilor este obtinerea unor capacitati de productie, lucru care ar duce la obtinerea unui cos atractiv de energie si ar stabiliza costurile pe lantul valorii. Printre tintele care au intrat in vizorul cehilor sunt complexurile de producere a energiei electrice Turceni, Rovinari si Craiova. Primele doua ar urma, conform spuselor Ministerului Economiei, sa fie scoase la privatizare pana la sfarsitul acestui an.
Dobandirea unor capacitati de productie face parte din strategia tuturor grupurilor internationale care au intrat si pe piata de profil autohtona. Acestea sunt Enel (Italia) si E.ON (Germania) care a reusit sa detina pachetul majoritar si la Distrigaz Nord, actualul E.ON Gaz Romania, pe langa pachetul majoritar de la Electrica Moldova, devenita E.ON Moldova.
Electrica Oltenia deserveste un numar de 1,3 milioane de consumatori, din care la sfarsitul anului trecut 16 erau eligibili. Judetele acoperite de companie sunt Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO