Companii

CEZ: Romania este putin expusa crizei financiare internationale din punct de vedere energetic

CEZ: Romania este putin expusa crizei financiare internationale din punct de vedere energetic

Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania: Conditiile mai aspre de acordare a creditelor vor avea un impact negativ asupra investitiilor, in sensul scumpirii acestora

20.10.2008, 20:35 41

In afara de acest efect, piata locala a energiei pare destul de ferita de furtuna de pe plan international. "Din punct de vedere energetic, portofoliul de producere echilibrat al Romaniei, cu o pondere importanta a energiei hidro si nucleare, cu centrale termo functionand in marea majoritate cu combustibili din tara, Romania este putin expusa crizelor financiare internationale", spune Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania.

Compania face parte din grupul energetic ceh CEZ si deocamdata are activitati pe segmentul distributiei si furnizarii de energie electrica, urmand sa intre si pe segmentul producerii de energie. CEZ are in dezvoltare in Dobrogea cel mai mare proiect eolian pe plan european, cu o capacitate instalata de 600 MW pentru a carui dezvoltare va investi 1,1 miliarde de euro.
"In Romania, CEZ continua programul de investitii masive in reteaua de distributie. De asemenea, s-a demarat puternic activitatea de la parcul eolian Fantanele, in vederea punerii in functiune la termenele anuntate. As putea spune ca criza pietelor financiare are un impact foarte redus asupra activitatii CEZ din Romania", mai spune Borotea.
In ceea ce priveste preturile, reprezentantul CEZ Romania spune ca atat cel al gazelor naturale, cat si cel al energiei electrice se vor mentine si in urmatoarea perioada la un nivel similar celui inregistrat in prezent.
"Asa cum era de asteptat, pe plan international pretul petrolului a scazut, ceea ce se va reflecta in pretul gazului din Romania peste aproximativ noua luni. Cursul de schimb a suferit mari modificari pe termen scurt, dar odata cu masurile asiguratorii de la nivelul bancilor centrale, se va stabiliza la un curs normal. Ca urmare, preturile combustibililor din import ar trebui sa nu se modifice", spune Borotea.
Pe partea de energie electrica, piata locala beneficiaza de un aport al energiei hidro si al celor doua grupuri nucleare ale centralei de la Cernavoda, ceea ce poate permite mentinerea constanta a preturilor de productie.
"Un impact redus ar fi cel din importul de echipamente energetice in raport cu fluctuatia cursului de schimb. Conditiile mai aspre de acordare a creditelor vor avea un impact negativ asupra investitiilor, in sensul scumpirii acestora. Investitorii sunt mai prudenti, avand in vedere ca investitiile in energie au o durata de recuperare foarte mare", mai spune Borotea.
Reprezentantul CEZ Romania a mai precizat faptul ca anul viitor consumul de energie ar putea stagna pe fondul reducerii activitatii agentilor economici.
"In momente de criza, consumul de energie electrica, in special al agentilor economici scade. Acestia trebuie sa se adapteze schimbarilor, uneori sa-si reduca activitatea, sa reduca preturile sau stocurile. Populatia are un comportament energetic inflexibil, mentinandu-si nivelul de consum de energie electrica. Ca urmare, consumul total scade sau se pastreaza la nivelul anului anterior. Daca preturile combustibililor nu cresc si nu intervin alti factori cum ar fi taxele de neindeplinire a normelor de mediu, ar trebui ca preturile energiei electrice sa se mentina", spune Borotea. Reprezentantul CEZ Romania a mai precizat ca in cazul Romaniei este necesara recunoasterea in tarife a unor costuri de distributie considerate justificate inca de acum 1-2 ani si amanate, precum si a unor costuri de furnizare normale, corelate cu numarul de consumatori deserviti.
CEZ Romania este unul dintre cei mai agresivi investitori de pe piata locala a energiei, fiind implicat intr-o serie de proiecte majore vizand obtinerea unor capacitati de productie. Astfel, CEZ este implicat in negocierile cu statul roman privind obtinerea unei participatii in proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este evaluat la aproximativ 4 miliarde de euro, iar statul roman detine prin Nuclearelectrica pachetul majoritar de actiuni. CEZ va dezvolta impreuna cu Termoelectrica o unitate de productie de energie pe gaze de circa 400 MW la Galati in urma unei investitii care ar putea ajunge la 400 de milioane de euro.
Anul trecut, CEZ a inregistrat pe piata locala afaceri de 416,1 milioane de euro, in crestere cu 11% comparativ cu rezultatul inregistrat in 2006. Profitul net al companiei a ajuns la 40,2 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de 2006 cand a obtinut un castig net de 27 de milioane de euro. Compania are 3.246 de angajati.
 
Planuri de miliarde
 
  • Impreuna cu Termoelectrica, cehii vor dezvolta la Galati un greenfield de circa 400 MW, investitie care se ridica la circa 400 mil. euro;
  • Grupul a cumparat recent un proiect eolian in Dobrogea, cel mai mare care se dezvolta pe plan european, valoarea investitiilor ridicandu-se la 1,1 mld. euro;
  • Cehii detin cea mai mare companie de furnizare si distributie a energiei electrice dupa numarul de clienti, fosta Electrica Oltenia;
  • Este una din cele sase companii straine selectionate de Nuclearelectrica pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO