Companii

CFR SA reface zece gări cu 80 de milioane de euro

Autor: Andreea Neferu

13.01.2011, 23:48 112

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a scos la licitaţie zecestaţii de cale ferată pe care ar urma să le modernizeze, valoareatotală estimată a contractelor, fără TVA, fiind de 332,8 mil. lei(aproape 80 mil. euro).

Demersul face parte din promisiunile lansate pe ultima sută demetri a anului 2010 de ministrul transporturilor şiinfrastructurii, Anca Boagiu, care vizau, printre altele,modernizarea a 21 de gări din oraşele mari din ţară în urma uneiinvestiţii de 227 milioane de euro.

Gările scoase la licitaţie ieri sunt Botoşani, Vaslui,Piatra-Neamţ, Brăila, Piteşti, Sfântu Gheorghe, Târgu-Mureş,Giurgiu, Slobozia Veche şi Călăraşi Sud, potrivit anunţurilor departicipare publicate pe e-licitatie.ro.

Cea mai scumpă modernizare va fi cea a gării din Piteşti,contract estimat la 60,3 milioane de lei (14,2 milioane de euro),fără TVA. La polul opus, lucrările de modernizare vor costa cel maipuţin în cazul gării din Giurgiu, respectiv 14,5 milioane de lei(3,4 milioane de euro), fără TVA.

Şefii de staţie nu au voie să comenteze asupra stării în care seaflă gările respective, au declarat reprezentanţii regionalei CFRSA Iaşi, iar purtătorul de cuvânt al CFR SA nu a putut fi contactatpână la închiderea ediţiei.

Lucrările de modernizare pentru cele opt gări vor includeconstrucţia de căi ferate, realizarea unor conducte de linii decomunicaţii şi electrice, dar şi construcţia unor clădiri.

"O singură companie poate să realizeze toate aceste lucrări, maigreu ar fi pentru o firmă care se ocupă strict de construcţii declădiri să participe la o astfel de licitaţie pentru că ar implicaşi reabilitarea sau modernizarea căii ferate. Nu e prima oară cândCFR SA scoate în calup modernizări de gări, s-a întâmplat la fel cuaşa-numitele euro-gări din oraşele mari precum Galaţi sauConstanţa", a declarat Adrian Mantu, inginer tehnic în cadrulArcada Company SA, companie ce se ocupă de construcţii de poduri,căi ferate şi drumuri şi care în 2009 a avut afaceri de circa 151mil. lei (35,7 mil. euro), potrivit Registrului Comerţului.

Deşi Boagiu spunea anul trecut că în decembrie aveau să fielansate anunţurile de licitaţie pentru 16 gări, urmând ca înianuarie să mai fie scoase la licitaţie alte 5, în cele din urmă înultima lună a anului trecut nu au fost publicate decât anunţurilepentru staţiile de cale ferată Slatina, Râmnicu Vâlcea şi ReşiţaSud, valoarea estimativă a contractelor fiind de 77,6 mil. lei(18,5 milioane de euro), fără TVA.

Fondurile pentru modernizarea celor 21 de staţii de cale feratăvor proveni atât de la bugetul de stat, cât şi din bani europeni.

Celelalte opt gări vizate de planurile de investiţii aleMinisterului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) sunt Zalău,Satu Mare, Bistriţa, Târgu-Jiu, Alexandria, Târgovişte, Brăila şiMiercurea Ciuc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO