Cifre versus realitate: România ocupă locul cinci în UE după suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie. Jumătate din cele 180.000 ha nu sunt însă la standarde europene

11 ian 2017 Autor: Cristina Rosca

Cu acest nivel al suprafeţei ocupate cu viţă, piaţa locală se află pe locul cinci în UE şi pe locul 11 în lume. Totuşi, doar jumătate din suprafaţă este cultivată de marii producători sau de jucători care au vii de nivel european, o pondere mult mai mică decât media europeană.

România are circa 180.000 de hectare cu viţă-de-vie, iar cu acest nivel al suprafeţei ocupate cu viţă, piaţa locală se află pe locul cinci în UE şi pe locul 11 în lume. Totuşi, doar jumătate din suprafaţă este cultivată de marii producători sau de jucători care au vii de nivel european, o pondere mult mai mică decât media europeană.

„Doar jumătate din totalul suprafeţei cultivate cu viţă-de-vie este la standarde europene, în timp ce ponderea este mult mai mare în cazul pieţelor din Vest care se numără printre marii producători mondiali“, spune Ioan Ştefan, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri (APEV).

El adaugă că investiţii în domeniu există şi au asigurat în ultimii ani replantări şi modernizări de podgorii, însă există o saturaţie a pieţei. Executivul afirmă astfel că producţia locală de vin, de 4,1 milioane hl în 2015, acoperă momentan cererea. În opinia lui o soluţie pentru dezvoltarea pieţei ar fi creşterea exporturilor. „Ne luptăm de ani de zile cu asta, ne luptăm să schimbăm opinia străinilor care privesc piaţa locală ca un producător de vin ieftin“, adaugă el.

România exportă anual doar 4% din totalul vinului pe care îl produce, cifră care o poziţionează pe penultimul loc în UE (între ţările care produc vin), fiind urmată doar de Malta. Prin comparaţie, marii producători precum Spania, Portugalia sau Italia exportă circa jumătate din ce produc. În cazul Franţei ponderea este la 30%, arată datele biroului de statistică european Eurostat.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.01.2017

 
Cuvinte cheie:
romania
, uniunea europeana
, ocupare
, refuz
, standarde europene
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide