Companii

Cine a mai făcut angajări în construcţii în ultimul an

Cine a mai făcut angajări în construcţii în ultimul an

Autor: Corina Mirea

24.10.2012, 00:07 1387

Per total, cele mai mari 20 de companii de construcţii dau de lucru la aproape 29.000 de oameni şi majoritatea acestor firme s-au înscris în tendinţa de majorare a numărului de salariaţi, reiese din datele de la Inspecţia Muncii consultate de Business Construct

Firmele mari de construcţii care au făcut în acest an cele mai multe angajări sunt Hidrocon­strucţia, Astaldi Spa şi Delta ACM, companii care la sfârşitul lunii august aveau circa 600 de salariaţi în plus faţă de media angajaţilor pe 2011, potrivit datelor de la Inspecţia Muncii şi Ministerul Finanţelor.

Procentual, numărul de angajaţi a crescut cel mai mult în cadrul firmelor Astaldi Spa (152%), Strabag (71%) şi PA&CO Internaţional (52%), companii care aşteaptă în acest an şi creşteri importante în ceea ce priveşte cifra de afaceri.

Astfel, după o perioadă nefavorabilă, în care din piaţa de construcţii s-au "evaporat" aproximativ 5 mi­liarde de euro şi au plecat aproape 100.000 de oameni, majoritatea constructorilor mari de pe plan local au reluat angajările în acest an. Statistica arată că numărul de angajaţi a crescut în acest an în cazul a 16 dintre cele mai mari 20 de firme de construcţii.

"Nu pot spune că pot explica uşor această creştere a numărului de angajaţi, pentru că au fost foarte multe proiecte închise anul acesta, lucrări de autostrăzi oprite, proiecte mari în fond şi asta duce în mod normal la locuri de muncă reduse. Cu toate acestea, firmele mari, cele care au avut capacitatea necesară, au continuat cu anumite proiecte, deci de aici poate numărul în creştere al angajaţilor", spune Răz­van Aron, prim-vicepreşedinte al Patronatului Societă­ţilor de Construcţii din România (PSC).

Pesimism pentru la primăvară

Potrivit lui Aron, chiar dacă anul acesta cei mai mari angajatori au continuat să facă recrutări, în ceea ce priveşte 2013 situaţia se anunţă a fi "sumbră", mai ales pentru companiile mici, care din primăvara anului viitor se vor confrunta cu o ade­vărată criză a comenzilor.

"Chiar dacă cele mai multe dintre companiile constructoare sunt de mici dimensiuni, începând cu primăvara anului viitor le văd pe acestea într-o situaţie foarte dificilă. Nu cred că vom mai asista la angajări, din contră, nu întrevăd investiţii noi în această zonă. Iar în final şi companiile de dimensiuni mari vor resimţi această criză, pentru că majoritatea depind de cele mici, în special pentru subcontractări", mai precizează Aron.

Dacă Hidroconstrucţia, Astaldi şi Delta ACM au creat în ultimul an cele mai multe locuri de muncă, firmele care au renunţat la angajaţi sunt Tel Drum (124 de oameni), Aedificia Carpaţi (70), Întreţinere Mecanizată a Căii Ferate (49) şi Iasicon (5). Dintre cei mai mari 20 de angajatori, doar unul singur se află în proprietatea statului - Întreţinere Mecanizată a Căii Ferate - restul de 95% fiind companii private. De altfel, specialiştii spun că piaţa locală de construcţii este dominată de sistemul privat.

"Cam 99,5% - 99,7% din piaţa de construcţii este privată - lucru bun pentru piaţa muncii, fiind cunoscută eficienţa şi rentabilitatea acestui sistem în ceea ce priveşte managementul companiilor", spune Tiberiu Andrioaiei, director executiv al PSC. El mai precizează că deşi multe proiecte au fost sistate spre sfârşitul acestui an, pe piaţa marilor constructori lucrările au continuat, mai ales în zona reabilitărilor termice. "Piaţa de construcţii nu a crescut, nu au fost mai multe proiecte care să necesite mai mulţi muncitori, ci cred că putem vorbi mai degrabă de o creştere conjuncturală a numărului de angajaţi, pe fondul lucrărilor mari care au continuat", explică Andrioaiei.


Infrastructura intră în impas

Mai mult de jumătate din cei mai mari 20 de angajatori din construcţii sunt companii care contractează în principal proiecte de infrastructură, în timp ce 35% dintre aceste companii activează pe piaţa construcţiilor civile. Parte a motivului pentru care piaţa muncii din construcţii este dominată de firme care preiau lucrări de infrastructură este şi numărul mai mare de investiţii făcute în acest sector.

Cu toate acestea, în ultima perioadă a anului şi investiţiile din infrastructură ridică semne de întrebare, pentru că bugetul Ministerului Transporturilor a fost redus după rectificarea bugetară cu circa 300 mil. euro, iar fondurile europene pentru Programul Opera­ţional Sectorial "Transport" sunt momentan suspendate. Astfel, în unele cazuri, companiile din construcţii au căutat lucrări pe pieţele externe pentru a-şi men­ţine nivelul afacerilor. "Creşterea numărului de angajaţi a venit din expansiunea şantierului pe care îl avem în Irak şi care a necesitat mai multă forţă de muncă. Am crescut până la 150 de angajaţi pe acest şantier, însă în ultima perioadă nu a mai fost nevoie de completarea capitalului uman de acolo", spune Florea Diaconu, omul de afaceri care controlează constructorul bucureştean Delta A.C.M.

Citiţi materialul complet în numărul de noiembrie al Business Construct care apare joi 25 octombrie împreună cu ZF (www.zfcorporate.ro/business-construct)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO