Companii

Cine da un milion de lei pe un cocos?

21.11.2001, 00:00 120



Iarna nu prea este anotimpul propice pentru consumul de carne de pasare la romani. Potrivit zicalei "iarna car si vara sanie", gospodarul precaut isi cumpara din timp acum... puiul pentru vara viitoare.

La concurenta cu porcul, care costa aproximativ un milion-doua de lei (viu) in aceasta perioada, un cocos poate ajunge si la pretul incredibil de peste un milion de lei. Daca este de rasa.

In Romania exista 94 de rase de pui, insa cea mai comuna este rasa romaneasca Rosso, care este si cea mai veche si pe care o poti gasi in batatura oricarui taran. Cei care se indeletnicesc cu cresterea pasarilor de rasa nu o fac, de obicei, la scara mare, ci de obicei ca hobby, dupa propriile lor marturisiri.

ai in ciuda virtutilor lor- productia mare de carne sau oua- crescatorii nu o fac pentru a vinde oua sau a le vinde pentru carne, ci pentru alti crescatori care, la randul lor, doresc sa imbunatateasca standardele raselor pe care le detin.

Adrian Dinu din Buzau spune ca practica acest hobby de 25 de ani.

In principiu, rasele pe care le creste sunt Plymouth Rock Barat- originara din SUA, Brahma Herminal Dechis si Brahma Potarnichiu- originare din India. Brahma, considerat "regele gainilor" datorita taliei mari poate ajunge la 4-6 kg, iar Plymouth ajunge la 3-5 kg.

Pretul unui exemplar adult poate varia intre 500.000 si 1,5 milioane lei, spune el, iar in unele cazuri chiar mai scump. Anul acesta, de pilda, a cumparat doi cocosi din Anglia, pentru care a platit 2,5 milioane lei.

El spune ca nu prea merita sa cresti decat daca esti pasionat, fiindca preturile legate de cresterea lor sunt destul de mari. Cresterea unui pui de la varsta de o zi pana la cinci luni costa aproximativ 250.000 lei, in conditiile in care un pui se vinde cu aproximativ 400.000 lei. "Ce iei pe mere, dai pe pere," spune el.

Business sau nu, Dinu are, in perioadele bune, aproximativ 400 de exemplare, iar in perioadele de toamna-iarna cam 100. Aceasta perioada nu este tocmai favorabila pentru prezenta in expozitii sau facut achizitii, deoarece exponatele se afla in perioada de naparlire.

"Perioada optima este cea in care se face selectia, adica august-septembrie, cand am si cele mai mari vanzari," spune Dinu. "Nu-mi convine nici mie sa raman peste iarna cu prea multe exemplare, din cauza costurilor mari." Pe langa pasionati, Dinu a mai avut clienti si la gradina zoologica.

Fabian Botea din Ploiesti a prins gustul pasarilor de rasa calatorind prin lume, ca sofer pe tir. De inceput a inceput in urma cu sase ani, iar in prezent este si membru in comisia de arbitri pentru expozitiile de profil.

El a achizitionat, la expozitia ce a avut loc cu cateva saptamani in urma, un exemplar Brahma Hermina Deschis la pretul de 100 DM.

Printre rasele pe care le mai cultiva sunt Paduana Aurie, Rhode Island, Chichinchina sau Brahma.

Spre deosebire de Dinu, gustul pentru cresterea animalelor s-a extins la Botea si la cresterea de pasari exotice, bibilici si caprioare. De asemenea, el a intentioneaza sa intre si in turismul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO