Companii

Cine răspunde pentru situaţia spitalelor: ministerul, casa de asigurări sau primăria?

Autor: Ioana David

27.01.2011, 23:50 122

Sistemul complex de administrare a spitalelor din România, careimplică trei instituţii, ministerul, Casa Naţională de Asigurări deSănătate (CNAS) şi primăriile, este neclar în rândul cetăţenilorcare nu ştiu cui să se adreseze pentru a reclama condiţiile dinspitale. Un incident produs în timpul vizitei ministruluisănătăţii, Cseke Attila, la Iaşi, când o femeie a cerut socotealăGuvernului pentru starea în care se afla Spitalul de Urgenţă areadus în discuţie politica sanitară din România şi responsabilulpentru starea spitalelor.

"Am plătit toată viaţa pentru sistemul de sănătate. Astea suntcondiţii?", a strigat bolnava care aştepta să intre la Unitatea dePrimiri Urgenţe şi care a comparat condiţiile din spitale cu celedin război.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru ProtecţiaPacienţilor, spune citând prevederi din Constituţie şi LegeaSănătăţii că Ministerul Sănătăţii este autoritatea publică centralăcare răspunde de sistemul de sănătate. Cu toate acestea, el admitecă dacă un pacient este nemulţumit de calitatea serviciilormedicale, el se adresează întâi spitalului, apoi Direcţiei deSănătate Publică (unitate prin care Ministerul se implică la nivelnaţional) şi apoi Casei de Asigurări de Sănătate. Mai mult, dacăeste vorba de o greşeală medicală, pacientul se adreseazăColegiului Medicilor.

Politica sanitară din România, adică normele sanitare,condiţiile de funcţionare, acreditarea spitalelor reprezintăsarcini ale Ministerului Sănătăţii, în timp ce finanţarea şiîmpărţirea banilor cade în sarcina Casei Naţionale de Asigurare deSănătate.

Până anul acesta, Ministerul Sănătăţii nu putea interveni înniciun fel în activitatea CNAS, deci practic cele două instituţiierau complet independente. Mai mult, în activitatea spitalelor (cuexcepţia celor de Urgenţă) a intervenit un al treilea factor,primăria, care a preluat administrarea în urma procesului dedescentralizare.

Ministrul Sănătăţii a încercat anul trecut să subordoneze CNAS,însă nu a reuşit decât să modifice structura consiliului deadministraţie în care are trei membri din şapte.

Spitalul de la Iaşi are un buget anual de 27 mil. lei (6 mil.euro), iar managerul a avut în decembrie un salariu net de 2.500 delei, conform informaţiilor disponibile pe site-ul instituţiei.

i

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO