Companii

Cine sunt cei trei „chimisti” care cumpara 30% din productia Romgaz la cel mai mic pret

Cine sunt cei trei „chimisti” care cumpara 30% din productia Romgaz la cel mai mic pret
13.05.2010, 23:15 142

Explicatia consta in faptul ca o mare parte a gazului produsintern se duce spre marii consumatori, in special cei din industriachimica care cel putin pana in octombrie sunt alimentati cu gazeleproduse de Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii destat.

Astfel, pentru acoperirea necesarului de consum pentru celelaltecategorii de consumatori, cum ar fi populatia, importurile de gazerusesti au crescut. In acest context, factura pentru gazele dinimport, care sunt undeva la 300 de dolari pe mia de metri cubi, de doua ori mai scumpe fatade cele din productia interna, va fi cel mai probabil suportata depopulatie si de micii consumatori.

Cine este cuplat la robinetul Romgaz

Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae,cel mai mare consumator de gaze din Romania, isi cumparacantitatile necesare exclusiv de la Romgaz.

Alaturi de Interagro, mai sunt inca doi mari consumatori activiin industria chimica alimentati la randul lor tot numai de companiade stat, in timp ce celalalt mare producator local de gazenaturale, Petrom, controlat de austriecii de la OMV, are inportofoliu alti clienti. Surse din piata spun ca tocmaidificultatile caresunt intampinate cand vine vorba de plata facturilor de catreconsumatorii din industria chimica fac ca in portofoliul de clientiai Petrom sa nu se gaseasca firme de profil.

"Romgaz are incheiate contracte de vanzare-cumparare de gazenaturale cu urmatorii clienti din industria chimica: Interagro,Azomures, GHCL Upsom. Din totalul gazelor comercializate in anul2009, livrarile catre acesti clienti au reprezentat aproximativ30%", spun reprezentantii Romgaz.

Niculae vrea doar gaze ieftine

Potrivit datelor Romgaz, la inceputul anului trecut GHCL Upsomse afla pe lista de restantieri ai companiei. Anul trecut, Romgaz aprodus 5,78 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ceinseamna ca peste 1,7 miliarde de metri cubi au fost consumatenumai de cei trei clienti activi in industria chimica, o mare partedin aceasta cantitate fiind destinata grupului Interagro.

Mai mult, desi se face aproape un an de cand marii consumatoriau posibilitatea de a cumpara doar gaze din productia interna,evitand astfel cosul de gaze care includea si anumite cantitatiimportate, Interagro a cerut recent permanentizarea acestei masuricare a fost conceputa ca fiind una de criza. Concret, grupul condusde Niculae ii propune Ministerului Economiei schimbarea Legiigazelor astfel incat cele sase combinate care fac parte dinInteragro sa primeasca numai gaze ieftine din productia interna.Propunerea celor de la Interagro vine in contextul in care cea maimare parte a ingrasamintelor produse de combinatele chimice suntexportate, compania avand astfel un avantaj din comercializareaunor produse realizate cu un gaz mult mai ieftin.

Populatia fara gaze ieftine

In contextul luarii acestei decizii, in care marea parte agazelor din productia interna se duce catre marii consumatori,consumul populatiei poate fi acoperit doar prin crestereacantitatilor importate din Rusia. In mod normal, toti consumatoriidin Romania folosesc un cos de gaze, in care intra in anumiteponderi atat gaze importate, cat si gaze produse intern. Cosul afost pastrat pentru categoriile de mici consumatori si a fosteliminat de anul trecut pentru marii consumatori, guvernul spunandca aceasta a fost o masura anticriza.

"Cota medie de import in primul trimestru al anului a fost de29%, atingand un maxim de 35% in februarie, fata de 22%, cu unmaxim de 25% in februarie, in primul trimestru al anului trecut.Aceasta cota de import este neobisnuit de mare, avand in vedereconsumul inca scazut al tarii, si se datoreaza faptului ca o mareparte a gazului din productia interna a fost absorbita de catreconsumatorii intreruptibili, producatorii de ingrasaminte chimice.De fapt, cota ridicata de import a afectat doar consumatoriicasnici si alti consumatori neintreruptibili", spun reprezentantiiPetrom, companie care anul trecut a vandut 4,8 miliarde de metricubi de gaze.

Un consumator intreruptibil reprezinta acel consumator careaccepta reducerea consumului, pana la oprire, in scopul asigurariiprotectiei aprovizionarii consumatorilor casnici in anumitesituatii. O astfel de situatie a fost iarna foarte grea de anulacesta.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare indomeniul Energiei (ANRE), industria chimica are o pondere de circa20% din toate gazele consumate local, cota similara cu consumulinregistrat de consumatorii casnici. Un alt mare consumator de gazeeste sectorul de productie al energiei electrice si termice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO