Companii

City Mall se aliniaza tendintei din piata: reduce chiriile pentru a pastra gradul de ocupare la 90%

City Mall se aliniaza tendintei din piata: reduce chiriile pentru a pastra gradul de ocupare la 90%

Mihai Agaficioaia, directorul general al City Mall: Am avut negocieri directe cu anumiti retaileri si din luna martie am acordat pentru o perioada de sase luni chirii mai mici cu 15-20%. Obiectivul general este depasirea acestei perioade de criza cu un grad de ocupare de cel putin 90%.

27.07.2009, 18:59 53

Mihai Agaficioaia, care conduce de un an centrul comercial City Mall din sudul Capitalei, spune ca principalul obiectiv propus la instalare, schimbarea mixului de chiriasi, nu a fost indeplinit pana in prezent din cauza crizei care a determinat retailerii sa se extinda mult mai putin.

O serie de chiriasi, precum Timberland Nautica, Danik sau Sony, au inchis in ultima perioada spatiile din mall, dar firma a semnat noi contracte cu Grand Bistro, Pada Murre sau Sprider Home, primul magazin de decoratiuni interioare al retailerilor de pe piata locala, chiriasi care vor mentine gradul de ocupare a proiectului la 90%.

"Abia acum incep sa se observe rezultatele eforturilor de a face modificari in mixul de chiriasi, deoarece perioada de criza a ingreunat foarte mult decizia retailerilor de a se extinde", a declarat Agaficioaia.

Printre cei mai importanti chiriasi ai mallului se numara retailerul de electronice si electrocasnice Domo, supermarketurile Billa si Primavara, KFC sau Burger King, pe partea de fast-food, si Sprider, Columbia sau Benvenuti, ca retaileri de fashion.

Negocierile au dus la chirii mai mici cu 15-20%

"Am avut negocieri directe cu anumiti retaileri si din luna martie am acordat pentru o perioada de sase luni chirii mai mici cu 15-20%. Obiectivul general este depasirea acestei perioade de criza cu un grad de ocupare de cel putin 90%", a mai spus Agaficioaia.

City Mall are o suprafata inchiriabila de aproape 19.000 de metri patrati si este detinut de fondul australian de investitii APN/UKA European Retail Trust, care a platit peste 100 de milioane de euro pentru a-si trece mallul in portofoliu.

Potrivit celui mai recent raport al fondului, valoarea de piata a City Mall a scazut cu circa 40%, pana la aproximativ 60 de milioane de euro.

"Ne asteptam la o scadere a veniturilor in acest an de 10-15%", spune Agaficioaia, declin ce s-ar putea traduce printr-o noua scadere a valorii proprietatii care a generat in 2008 afaceri de 23,7 milioane de lei (6,4 mil. euro).

Una din masurile care ar putea revigora activitatea mallului, dar si imbunatati balanta de incasari, este legata de faptul ca la etajele superioare ale City Mall vor fi amenajate spatii de birouri cu o suprafata inchiriabila de 5.000 de metri patrati.

"Am depasit stadiile de autorizare pentru acest proiect si cautam clienti pentru ocuparea spatiilor. Pana nu vom avea acorduri preliminare, acest proiect va fi amanat, dar speram sa avem o lista scurta cu potentiali chiriasi cat de curand. Investitia in amenajarea acestor spatii este estimata la 4,5 milioane de euro, iar discutiile privind inchirierea le-am purtat la nivelul 12-14 euro/metrul patrat", a precizat Agaficioaia.

 

Aglomeratie in sud

Dupa gasirea chiriasilor, termenul de executie a spatiilor de birouri va fi de circa 6-8 luni. Constructia si inchirierea spatiilor de birouri ar putea genera venituri suplimentare de peste 700.000 de euro, investitia putand fi amortizata in mai putin de sapte ani.

"Centrul comercial si spatiile de birouri se vor ajuta reciproc. In birouri ar putea lucra in jur de 400 de oameni, care vor deveni clienti fideli ai proiectului. Putem oferi numeroase facilitati necesare si pentru o cladire de birouri: 1.000 de lo-curi de parcare, restaurante, acces la metrou si alte mij-loace de transport in comun", mai spune directorul City Mall.

Zona de sud a Capitalei este una dintre cele mai aglomerate din punct de vedere al centrelor comerciale, alaturi de City Mall mai fiind operationale proiectele Liberty Center si Grand Arena, iar din toamna acestui an urmeaza a fi deschis si proiectul Sun Plaza.

"Probabil odata cu deschiderea Sun Plaza clientii vor merge intai sa vada ce este acolo. Noi vrem sa ne pozitionam drept un mall de comunitate, iar clientii vor decide ulterior cat timp aloca fiecaruia dintre proiecte", a mai spus Agaficioaia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO