Companii

Clinica Med-As: Constructorii dau peste cap orice plan de afaceri

Clinica Med-As: Constructorii dau peste cap orice plan de afaceri

Simona Iolanda Ateia, directorul general si unul dintre actionarii Med-As: Piata serviciilor medicale se va dezvolta din punctul de vedere al veniturilor. In momentul in care o persoana nu va mai putea lua credite pentru consum, pentru ipoteci, pentru masini, isi va mai aduce aminte si de sanatate.

24.10.2008, 20:35 592

Operatorul de servicii medicale Med-As mizeaza in 2009 pe dublarea businessului pana la 10 mil. euro, pe fondul investitiilor in deschiderea de noi unitati.
"In 2009 principalele noastre proiecte pentru care avem deja contractele semnate sunt extinderea departamentului imagistic din cadrul Spitalului Sfanta Ana in care vom investi peste 2,5 mil. euro, deschiderea centrului imagistic din spitalul Cantacuzino si continuarea extinderii in Provincie, la Pitesti", a spus Simona Iolanda Ateia, directorul general si unul dintre actionarii Med-As. Compania detine de asemenea o clinica de mici dimensiuni la Giurgiu, cu doua cabinete. 
Afacerea Med-As a demarat in 2003, fiind detinuta de sotii Ateia. Prima clinica a fost cea din strada Gabroveni, initial cu noua cabinete si laborator, care astazi s-a marit la 30 de cabinete. Businessul Med-As reprezinta astazi in principal doua clinici de mari dimensiuni in Bucuresti, centrul imagistic din cadrul spitalului Sfanta Ana, cele doua cabinete din Giurgiu si trei laboratoare.
In primul an de functionare completa, 2004, Med-As a inregistrat o cifra de afaceri de 569.000 de lei (140.000 euro), cu 29 de angajati. In acel an investitiile derulate de companie au fost de 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro). Anul trecut, compania a raportat afaceri de 9,1 mil. lei (2,7 mil. euro), un profit de 1 mil. lei (0,3 mil. euro), in timp ce numarul angajatilor a ajuns la 142 de persoane.
In primele noua luni ale acestui an, veniturile Med-As au ajuns la 9,5 mil. lei (2,6 mil. euro), la un numar de angajati de 230 de persoane, targetul pentru 2008 fiind de 5 mil. euro. De la inceputul anului, cheltuielile care au crescut cel mai mult au fost cele cu salariile si cu materialele consumabile. "Piata muncii este dezechilibrata astfel incat este greu sa faci niste calcule privind cheltuielile salariale. La nivelul Romaniei avem deficit de medici. Parerea mea este ca ar trebui dublat numarul de medici specialisti, pentru ca simtim cu totii aceasta nevoie. Noi avem in permanenta anunturi de angajare postate. Cred ca este o problema de rezidentiat".
In ceea ce priveste profitabilitatea, "nu cred ca vom depasi foarte mult nivelul din 2008, datorita investitiilor. "Nu tintim un profit extraordinar. Am inceput aceasta afacere de familie, dorind sa o perpetuam ca atare".
Anul trecut, clinicile private au intrat in vizorul fondurilor de achizitii care au cheltuit peste 30 mil. euro pentru a intra in actionariatul jucatorilor din acest domeniu, potrivit datelor centralizate de ZF.
Simona Ateia spune ca si Med-As a trezit interesul firmelor de private equity dar ca nu a luat serios in calcul aceasta varianta. "In niciun caz nu ne gandim la a cesiona. Noi suntem in plina dezvoltare asa ca nu ar avea sens. Mi-as strica propriile planuri daca ma complic. Poate peste cativa ani mai discutam", a mai spus actionarul Med-As. Investitiile companiei din acest an sunt estimate la 4,4 mil. lei (1,2 mil. euro), principalul proiect fiind clinica din Titan, care ar urma sa fie deschisa in decembrie.
In ceea ce priveste fondurile necesare aceste investitii, Ateia spune ca provin intr-o foarte mica masura de la banci, Med-As lucrand mai mult cu societatile de leasing pentru achizitia de echipamente.
"Piata serviciilor medicale se va dezvolta din punctul de vedere al veniturilor. In momentul in care o persoana nu va mai putea lua credite pentru consum, pentru ipoteci, pentru masini, isi va mai aduce aminte si de sanatate. De obicei romanii nu prea investesc in sanatate pentru ca nu este in traditia noastra".
La nivel operational Ateia spune ca cea mai mare problema o reprezinta respectarea termenelor pentru finalizarea investitiilor din cauza constructorilor.
"Domeniul constructorilor este o problema generala care ne da peste cap orice plan de afaceri. In momentul in care lansezi o noua clinica, apelezi la constructori pentru a definitiva spatiul si a-l aduce la standardele din domeniu. Este un cosmar. Niciun termen pe care mi-l propun nu-l pot respecta. Intotdeauna imi iau marje de luni de zile pentru ca de regula asa sunt intarzierile", a continuat Ateia. Ea spune ca a schimbat de nenumarate ori constructorii si tot degeaba.
"Toata forta de munca cat de cat calificata care a scapat de la plecarea in strainatate s-a dus catre imobiliarele cu vanzare rapida: case, blocuri etc. Pe zona noastra de prestari servicii in constructii nu am reusit sa gasesc o firma".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO