Companii

CNVM a respins vanzarea prin oferta publica de obligatiuni Estima Finance

05.12.2005, 18:44 32

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins saptamana trecuta prospectul de emisiune al unei oferte publice de obligatiuni a societatii de credite de consum Rafli, care opereaza sub brandul Estima Finance, considerand ca societatile de credite de consum nu pot face emisiuni publice de obligatiuni. Comisia a aprobat insa o emisiune de obligatiuni a unei societati de leasing, International Leasing.

CNVM a considerat ca Estima nu poate emite obligatiuni prin oferta publica pentru ca aceasta desfasoara activitati de creditare, iar nefiind autorizata ca banca, societatea nu poate, conform legii bancare, sa atraga resurse financiare de la public.

Conform adresei primite de CNVM de la banca centrala "efectuarea unei emisiuni de obligatiuni de catre societati juridice romane, altele decat institutiile de credit, care desfasoara activitati de creditare pe baza de contracte, conduce la realizarea de activitate bancara de catre institutii financiare nebancare," fapt care ar contravine legii.

Oficialii Estima nu au dorit sa faca niciun comentariu pana la inchiderea editiei. Valoarea emisiunii ar fi urmat sa se ridice la 5 milioane de euro. Estimarile companiei pentru anul acesta vizau incheierea de contracte de creditare in valoare de 70 mil. euro din surse proprii sau atrase.

Estima Finance este detinuta de Fondul Romano-American de Investitii (80%), restul apartinand retailerul de electrocasnice Domo. Estima finanteaza vanzarile in rate ale Domo, insa reprezentantii lantului de magazine spun ca nu vor fi afectati de respingerea emisiunii de obligatiuni de catre CNVM.

"Domo nu este afectata de aceasta decizie. Cererea din partea clientilor poate fi acoperita in continuare de finantari acordate pe bilantul Estima, deoarece au fost niste majorari de capital recente sau finantari intermediate de Estima. Oricum noi avem produse speciale pe care Estima le-a dezvoltat in urma unor parteneriate cu diferite banci", considera Lorand Szarvadi, CEO al Domo.

Estima Finance nu a renuntat la ideea de a emite obligatiuni, insa va renunta la vanzarea acestora prin oferta publica. "Lucram in continuare la emisiunea de obligatiuni si incercam sa gasim o alta metoda. Probabil vom face un plasament privat si saptamana aceasta vom depune un nou prospect la CNVM," spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Plasamentul privat reprezinta o ofera adresata unui numar limitat de investitori, spre deosebire de oferta publica, ce se adreseaza tuturor investitorilor de pe piata. Marea majoritare a obligatiunilor corporatiste emise pana acum au fost cumparate de investitori institutionali, cum ar fi fondurile de investitii, SIF-urile sau bancile, astfel ca schimbarea modului in care titlurile sunt vandute nu va afecta probabil drastic numarul de obligatiuni care vor fi subscrise.

Pe piata au existat insa societati nebancare care acordau credite si care au avut permisiunea de a emite obligatiuni prin oferta publica. Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact, care are in obiectul de activitate si creditarea clientilor pentru vilele construite de companie si cumparate de acestia, a fost autorizata sa emita obligatiuni prin oferta publica la inceputul anului 2003, compania emitand ulterior obligatiuni prin plasament privat.

CNVM a autorizat saptamana trecuta o emisiune de obligatiuni a International Leasing, in valoare de 4,8 milioane de lei (circa 1,3 milioane de euro) cu maturitatea de patru ani. Obligatiunile vor fi emise in lei cu o dobanda calculata in functie de dobanda BUBOR de pe piata interbancara, la care se adauga 2,25 puncte procentuale, sumele atrase urmand sa fie folosite pentru finantarea contractelor de leasing incheiate de companie. Pentru primul cupon, societatea urmeaza sa plateasca o dobanda de 10,75%

International Leasing desfasoara operatiuni de leasing operational, care sunt echivalente cu inchirierea bunurilor finantate catre clienti, desi rezultatul final al operatiunii este acelasi ca in cazul cumpararilor in rate: bunul intra in proprietatea clientului in urma unor plati periodice. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO