Companii

Coca-Cola a incheiat preluarea apelor Dorna

19.12.2002, 00:00 248

Coca-Cola Helenic Bottling Company SA (Coca-Cola HBC) a anuntat incheierea procesului de preluare a producatorului roman de ape minerale natural carbonatate Dorna Apemin.
Anuntul oficial privind achizitionarea companiei romanesti a fost facut la inceputul lunii august, tranzactia fiind evaluata la aproximativ 20 milioane de dolari. Achizitia a cuprins 94,5% din compania romaneasca, iar cumparatorii au fost Coca-Cola HBC si The Coca-Cola Company (TCCC).
"Achizitionarea Dorna Apemin reprezinta un pas inainte in continuarea strategiei de dezvoltare a Coca-Cola HBC si TCCC, menit sa largeasca si sa intareasca gama de bauturi nealcoolice din cele 26 de tari in care Coca-Cola HBC opereaza," a anuntat compania.
Aceasta a fost prima achizitie de pe piata romaneasca a Coca-Cola, compania fiind interesata de cresterea portofoliului de marci premium. Pana atunci, singura apa minerala a companiei era Bonaqua. Marcile care au fost incluse in tranzactie sunt Dorna, White Spring si Poiana Negri.
Reprezentantii Dorna au spus ca suma rezultata in urma tranzactiei va fi folosita pentru investitiile in sectorul lactatelor, cealalta divizie din cadrul companiei.
Cu vanzari de 14 milioane de dolari, apele minerale Dorna detin 13% din piata romaneasca.
Principalii jucatori pe piata sunt European Drinks care detine marca Izvorul Minunilor si care conduce detasat cu o cota in jurul a 50%.
Urmatoarele marci sunt Borsec, Dorna, Perla- Vitarom Romania, Bonaqua-Coca-Cola, Bibco-Biborteni.
Compania Dorna e o afacere pusa pe picioare in 1994 de Jean Valvis si bancherul elvetian Hans Berschmann. Ulterior, in afacere a intrat si un fond de investitii, Societe Generale Investment Fund Romania.
In cei opt ani de activitate pe piata, Dorna a investit 25 milioane de dolari in afacerile cu ape minerale, potrivit directorului general Jean Valvis.
Coca-Cola Romania a intrat pe piata romaneasca in 1991. Totalul investitiilor realizate pana in prezent se ridica la peste 300 de milioane de dolari. La inceputul acestui an, Coca-Cola HBC a decis sa inchida fabrica de imbuteliere de la Brasov, operatiunile fiind transferate la Bucuresti si Ploiesti, ocazie cu care 247 de angajati au fost concediati.
Coca-Cola HBC are cinci fabrici de imbuteliere in Romania, la Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Oradea si Iasi. Compania are aproximativ 2.500 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO