Companii

Coca-Cola intra pe piata energiei cu o investitie de 30 de milioane de euro

Coca-Cola intra pe piata energiei cu o investitie de 30 de milioane de euro

Click pentru imaginea marita

29.01.2008, 19:29 58

Coca-Cola Hellenic Bottling Company (CCHBC) va construi doua centrale electrotermice in Romania pana la sfarsitul anului 2009, investitia in cele doua unitati ridicandu-se la aproximativ 30 de milioane de euro.
"Investitia in fiecare centrala se ridica la aproximativ 15 milioane de euro. In Romania, sistemul va fi implementat in fabricile Coca-Cola din Timisoara si Ploiesti", au declarat reprezentantii grupului. De altfel, centrele de productie din cele doua orase sunt cele mai mari detinute de imbuteliatorul Coca-Cola pe piata locala.
Reprezentantii companiei nu au precizat care este consumul anual de energie al Coca-Cola pe piata locala si nici care este actualul furnizor de energie al companiei.
Tinand cont de faptul ca in medie investitia intr-un MW de capacitate instalata se ridica la aproximativ 0,8 milioane de euro, cele doua centrale electrotermice ale
Coca-Cola ar putea avea o capacitate instalata de aproximativ 38 MW.
Proiectul centralelor electrotermice va fi realizat in colaborare cu firma americana ContourGlobal, care dezvolta lucrari de infrastructura energetica, si vizeaza constructia a 15 unitati de productie a energiei in Austria, Cehia, Grecia, Irlanda de Nord, Polonia, Slovacia, Nigeria, Serbia si Ucraina. In Italia, Rusia si Romania vor fi construite cate doua centrale.
"Unitatile de productie vor varia ca si capacitate intre 10MW si 35 MW. Cel mai probabil in Romania unitatile vor avea cate 20MW fiecare", au declarat reprezentantii ContourGlobal.
Potrivit Coca-Cola, fiecare centrala va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel putin 40%. Surplusul de electricitate va fi livrat catre reteaua nationala a fiecarei tari. Decizia Coca-Cola de a intra pe piata energiei se inscrie intr-o tendinta la nivelul pietei unde marii consumatori au decis sa investeasca in propriile unitati de productie a energiei electrice in scopul diminuraii costurilor. Petrom, cea mai mare companie romaneasca, cu un consum anual de 3% din totalul inregistrat la nivel national, va investi 500 de milioane de euro intr-o unitate de productie a energiei in cogenerare. Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, a decis sa investeasca 1,2 mld. dolari (816 mil. euro) intr-o termocentrala cu o capacitate instalata de 1.000 MW, cu 300 MW mai mare decat puterea instalata a unui reactor nuclear de la Cernavoda. Petrotel-Lukoil, rafinaria rusilor de la Lukoil va beneficia de investitii de 100 de milioane de dolari (68 de milioane de euro) pentru retehnologizarea termocentralei din incinta rafinariei astfel incat aceasta sa asigure in totalitate consumul Lukoil pe piata locala. Alaturi de acesti mari consumatori, companii din industria prelucrarii lemnului precum Holzindustrie Schweighofer au doua centrale de 9 MW, respectiv 6 MW.
In acelasi timp insa, aceste decizii vor afecta afacerilor marilor traderi de energie, care risca astfel sa piarda clienti extrem de importanti.
Coca-Cola HBC are activitati in 27 de tari din Europa si Africa, iar in Romania administreaza mai multe centre de imbuteliere in Ploiesti, Iasi, Timisoara, Oradea si Vatra Dornei, cu peste 3.000 de angajati. Vanzarile companiei pe piata locala au depasit 365 de milioane de euro in 2006.
ContourGlobal este o companie americana care dezvolta proiecte de infrastructura energetica in Statele Unite, Brazilia, Columbia si Ucraina, dar si Togo si Nigeria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO