Companii

Companiile au luat credite de 3 mld. euro de la inceputul anului. Cine a potolit foamea de bani din businessul romanesc

18.08.2009, 00:00 32

Companiile de pe piata locala au reusit sa contracteze de la banci sau institutii financiare circa 3 mld. euro pentru refinantarea unor credite sau pentru proiecte de investitii, releva o analiza realizata de Ziarul Financiar pe baza informatiilor facute publice pana la aceasta ora.

Institutiile precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana de Investitii (BEI) au preferat sa crediteze in special domenii precum energia sau auto, in vreme ce bancile comerciale au mizat mai puternic pe constructii, farma, retail sau imobiliare.

Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners: Nu mi se pare mare aceasta suma. Cred ca majoritatea sunt refinantari ale unor linii deja atrase. Eu ma astept ca doar 20% sa fie bani nou intrati in sistem, ceea ce la un PIB de 120 de miliarde de euro, cat este al Romaniei, reprezinta foarte putin. Atragerea acestor finantari vine insa in contextul in care in prezent bancile si-au schimbat radical strategia, concentrandu-se pe sprijinirea clinetilor deja existenti fara sa mai incerce sa atraga noi clienti.

In Raportul asupra Stabilitatii Financiare pe 2009, publicat de BNR in iunie, se arata ca prin cash flow companiile pot acoperi numai 40% din creditele care ajung la scadenta anul acesta, astfel ca au neaparata nevoie ca bancile sa le rostogoleasca liniile.

"Foamea" de bani a companiilor este extrem de mare in aceasta perioada, in special in domeniile in care extinderea s-a facut prin creditare, precum retailul, constructiile sau imobiliare.

 

Finantarea ramane scumpa

Cu toate acestea, accesul la banii bancilor este scump. Pe piata monetara bancile se imprumuta acum intre ele la dobanzi de circa 9% pe an, fata de 12%-13% pe an in vara trecuta, insa pentru clienti dobanzile pornesc de la 11%-13% pe an, dar pot urca semnificativ, in functie de profilul de risc al clientului.

"Nu mi se pare mare aceasta suma. Cred ca majoritatea sunt refinantari ale unor linii deja atrase. Exista putine credite noi de la inceputul anului, care de fapt conteaza in economie. Eu ma astept ca doar 20% sa fie bani nou intrati in sistem, ceea ce la un PIB de 120 de miliarde de euro, cat este al Romaniei, reprezinta foarte putin", a spus Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Printre refinatarile de credite se numara si cea inchisa de A&D Pharma, luna aceasta. Grupul farmaceutic a semnat cu BCR, BRD, Citibank, RBS si UniCredit pentru reinnoirea unei facilitati similare atrasa in urma cu trei ani si care ajunsese la scadenta.

"Au existat mai multe banci interesate insa ne-am decis la cele cinci datorita pozitiei lor, relatiei bune pe care am avut-o si pentru ca s-au miscat foarte repede. Negocierile n-as putea spune ca au fost dificile. Industria farmaceutica este una dintre cele mai atractive pentru finantatori", a spus Robert Popescu, CEO al A&D Pharma.

El afirma ca per total costul cu dobanzile sunt aproximativ in aceeasi zona fata de cele contractate in urma cu trei ani.

 

Firmele mici au probleme cu obtinerea de finantare

De cealalta parte, un exemplu de companie care a atras noi credite este Romstrade.

Firma controlata de Nelu Iordache, proprietarul companiei Blue Air, a obtinut 140 de milioane de euro de la filiala londoneza a bancii elvetiene Credit Suisse.

"Cred ca o treime dintre companiile romanesti va trebui sa-si restructureze bilantul cu 50%. Datoriile va trebui fie sa scada, fie sa se reesaloneze pe termene mai lungi. Acest proces abia a inceput, dar in piata lipseste finantarea accesibila", a spus Matei Paun, managing partner la BAC Investment Romania. El afirma ca nu poate sa estimeze necesarul real de bani noi pentru firme in acest moment.

"Problemele probabil ca sunt mai accentuate pentru firmele mici, care nu pot oferi garantiile marilor grupuri", mai spune Paun.

Topul finantarilor atrase este deschis insa de Petrom, cea mai mare companie romaneasca, care a reusit sa obtina 500 de milioane de euro de la actionarul majoritar, insa in total sumele atrase de aceasta sar de 1 mld. de euro.

Sectorul energetic a fost de altfel favoritul bancilor anul acesta, lista firmelor din domeniu care au atras bani de la banci este completata de CEZ, CEN Turceni si Transelectrica. Printre cele mai mari credite atase de la inceputul anului se numara si cele ale Kaufland pentru extinderea in Romania si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO