Companii

Compexit a facut aproape 8 mil. euro din comertul cu masini

21.10.2005, 17:24 29

Grupul de firme clujean Compexit, care comercializeaza automobile si ofera servicii conexe, a inregistrat pe primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 7,9 milioane de euro, in crestere cu aproape 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cea mai mare contributie la atingerea acestui nivel a avut-o Compexit Trading, dealer Skoda. Firma a avut vanzari de 4,8 milioane de euro, realizand 60% din cifra de afaceri totala a grupului. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, vanzarile au fost mai mari cu 64%. Pentru tot anul, conducerea Compexit Trading estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, cu 75% mai mare decat cea inregistrata in 2004.

Pana in prezent, compania a vandut 605 unitati Skoda, targetul pentru acest an fiind de 835 de unitati. Pentru anul viitor targetul Compexit Trading vizeaza vanzarea a peste 1.000 de masini Skoda. Din grup face parte si Topcar, dealer Seat, care a inregistrat pe primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 1,05 milioane de euro, estimand pana la sfarsitul anului o cifra de 1,4 milioane de euro, in crestere cu 68% fata de anul trecut. Topcar a vandut 203 din cele 270 de unitati Seat estimate pentru acest an, in 2006 intentionand sa vanda 350 de masini.

"Pe piata s-au manifestat cativa factori importanti care au determinat cresterea vanzarilor. In primul rand, comportamentul clujenilor s-a schimbat radical, ei dorind calitate. In al doilea rand, cresterea exploziva a pietei auto a fost determinata de ieftinirea relativa a produselor de import si de cresterea veniturilor medii. Cel de-al treilea factor determinant a fost programul guvernamental de reinnoire a parcului auto care ne-a adus un plus de vanzare de 10%", a declarat Dragos Birlea, directorul executiv al Compexit Group.

Din grup mai fac parte si Seul Auto - care este service auto -, si Proton Auton care comercializeaza piese si consumabile auto.

La baza crearii grupului clujean a stat compania Compexit Cars, infiintata in 1992, care s-a transformat ulterior in Compexit Trading. Incepand din 1996, compania a fost unic importator Skoda in Romania, dar a pierdut acest statut in 1998 in favoarea Porsche Romania. Ulterior, au fost infiintate si celelalte firme.

Grupul are ca actionari oamenii de afaceri Razvan Rotta, Dan Palaghean, Titus Nicoara si Marius Nicoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO