Companii

Concurenta ataca profitul farmaciilor

Concurenta ataca profitul farmaciilor

Click pentru imaginea intreaga

25.09.2006, 17:04 90

Nici una din marile retele de farmacii din Romania nu a trecut de 1 milion de euro profit anul trecut. De fapt, majoritatea au raportat rezultate nete in scadere, iar liderul pietei, Sensiblu, a trecut chiar pe pierderi.
Cea mai mare parte dintre jucatori nu facusera publice pana acum rezultatele financiare inregistrate anul trecut, ci numai cifra de afaceri.
Astfel, daca in 2004, liderul pietei, Sensiblu, avea un profit net de peste 1 mil. euro la afaceri de 50,5 mil. euro, anul trecut reteaua si-a contabilizat pierderi de 6,3 mil. euro, conform datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante.
Un alt jucator important pe segmentul de retail farmaceutic este compania Hermes Pharma, care opereaza lantul City Pharma. Potrivit datelor publicate de aceasta in Monitorul Oficial, exercitiul financiar s-a incheiat cu o pierdere de 0,7 mil. euro la o cifra de afaceri de 5,4 mil. euro.
Ambii jucatori au in comun faptul ca au derulat investitii masive in extindere. Sensiblu opera la nivelul anului trecut 177 de farmacii, iar pentru acest an si-a propus continuarea extinderii.
"Reteau de farmacii Sensiblu a crescut cu 70 de farmacii in 2005. O asemenea extindere afecteaza in mod evident profitabilitatea pe termen scurt, dar face parte din strategia noastra de a ne consolida pozitia de lider pe piata. Acum avem peste 200 de farmacii in 51 de orase din Romania", a afirmat Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma, compania care opereaza reteaua Sensiblu.
Si compania Hermes Pharma, care opereaza farmaciile reunite sub brandul City Pharma, intentioneaza sa-si extinda prezenta teritoriala, ultimele informatii existente in piata indica faptul ca numarul unitatilor detinute ar putea ajunge la 130 la finalului anul acesta. Hermes Pharma este controlata de distribuitorul Relad. Brandul a fost creat la inceputul anului 2004 si a avut o expansiune rapida pe piata. Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca nici un comentariu pe marginea rezultatelor financiare sau a planurilor de expansiune.
Cu un profit de 0,1 mil. euro, Catena a fost singurul jucator al carei profit a stagnat anul trecut. Reteaua este detinuta de Anca Vlad si numara 118 unitati la finalul anului trecut.
Si Help Net, o alta retea importanta de farmacii, a inregistrat o usoara scadere a profitului anului trecut.
"Cifra de afaceri s-a dublat in 2005, iar profitabilitea companiei a fost buna, luand in considerare investitiile majore facute in dezvoltare care au dus la cresterea numarului de farmacii cu 65% fata de 2004, dar si scaderea pretului medicamentelor", a afirmat Isabelle Iacob, director general al Help Net. Aceasta a precizat ca in aceasta industrie, "marja medie de profit este de 3-4%, iar Help Net se incadreaza in acest grafic".
Dupa prima jumatate a anului, Help Net opera 92 de farmacii la nivel national, dintre care 47 sunt in Bucuresti.
"Suntem pe un trend ascendent. In perioada martie 2005-martie 2006, compania si-a marit vanzarile cu 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest an estimam o cifra de afaceri de 47,5 mil. euro datorita deschiderii de noi farmacii, dar si datorita bunei relatii cu casele de asigurari de care beneficiaza si farmaciile nou deschise."
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au fost anul trecut de circa 900 mil. euro. Din aceasta valoare, cele mai mari retele - Sensiblu, Help Net, Catena, City Pharma si Dona - au vandut mai putin de 200 mil. euro. Restul revine lanturilor mai mici, active la nivel local. Procentul se asteapta sa creasca in acest an odata cu cresterea consumului de medicamente. Reprezentantii companiilor au anuntat planuri ambitioase de expansiune. Principala retea de retail farmaceutic, Sensiblu, si-a propus extinderea puternica si anul acesta, iar ca strategie intentioneaza sa se axeze pe zonele rurale. Cifra de afaceri inregistrata de companie anul trecut a fost de 63,7 mil. euro, iar estimarile pentru acest an indica aproape o dublare a acestui indicator pana la 120 mil. euro.
Help Net, alt jucator important pe piata de profil, anunta investitii masive in devoltare, reprezentantii companiei estimand ca vor incheia acest an cu 120 de unitati in intreaga tara, dupa o crestere cu 65% in 2005.
Pe piata, mai sunt prezente si farmaciile Remedio (Montero), Catena (Fildas) sau farmaciile Dona. Dezvoltate de la zero de oamenii de afaceri romani, cele mai mari lanturi de farmacii au ajuns in ultima perioada sa fie intens curtate de jucatorii din strainatate. Tranzactii de amploare nu au avut loc pana acum, jucatorii asteptand forma finala a legii farmaciei. Cu toate acestea, au existat doua preluari mai importante. La finele lui 2005, farmaciile Europharm detinute de GlaxoSmithKline, au trecut in portofoliul A&D Pharma, companie ce grupeaza distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu. Montero, cu activitati de distributie si retail de medicamente a achizitionat reteaua de 13 unitati detinuta de lituanienii de la Eurofarmacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO