Companii

Constantin Stroe, Dacia: Legea pentru Ford ar trebui sa vizeze perspectivele uzinei

07.08.2007, 21:36 14

In cazul in care s-ar aproba o lege pentru privatizarea uzinei de la Craiova, aceasta ar trebui sa vizeze in primul rand avantajele economice ale angajatilor, si nu ale statului, a declarat pentru ZF Constantin Stroe, vicepresedinte al Dacia.
"Daca se va crea o lege speciala pentru privatizarea Automobile Craiova, aceasta ar trebui sa vizeze in special perspectivele economice ale regiunii, uzinei si angajatilor acesteia, si mai putin pe cele ale statului", a declarat Stroe.
Comisia de privatizare a Automobile Craiova a cerut Guvernului sa aprobe un memorandum privind finalizarea tranzactiei printr-o lege speciala si sa fie mandatata sa poarte negocieri pentru acest tip de tranzactie.
In 1999, cand Renault a achizitionat pachetul majoritar al Automobile Dacia, Guvernul a acordat avantaje economice constructorului francez precum eliminarea taxelor vamale pentru echipamentele destinate uzinei de la Mioveni si majorarea termenului in care surplusul de angajati sa fie disponibilizat de la 60 de zile la patru ani.
In cazul Automobile Craiova, comisia de privatizare, avocatii AVAS in negocierea contractului - firma Tuca, Zbarcea si Asociatii, precum si avocatii companiei Ford - firma Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen - au avut vineri o prima runda de discutii pentru principalele elemente ale tranzactiei ce vor fi cuprinse in actul normativ, negocierile urmand sa continue astazi.
"Printre avantajele economice primite de Renault la achizitia pachetului majoritar al Dacia s-a numarat eliminarea taxelor vamale pentru echipamentele destinate uzinei si decalarea platii TVA cu trei ani. In 1994, cand Daewoo a achizitionat uzina de la Craiova, aceasta a beneficiat de eliminarea taxelor vamale pentru importul a circa 80.000 de automobile fabricate in Coreea de Sud", a subliniat Stroe.
AVAS se asteapta sa primeasca pana la 15 august oferta financiara imbunatatita de la grupul american Ford pentru Automobile Craiova, au declarat ieri pentru Mediafax surse apropiate procesului. "Comisia de privatizare a decis sa deschida prima oferta financiara abia dupa ce va primi si oferta imbunatatita. Tinand cont ca s-a ajuns la negocierea formei finale a contractului de privatizare, AVAS a solicitat deja oferta imbunatatita si spera sa o primeasca pana la mijlocul lunii august", au afirmat sursele citate. Ofertele vor fi deschise chiar in ziua in care va fi primita suma imbunatatita oferita de Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO