Constructii

Materialele de constructii urca profiturile producatorilor, dar taie castigurile dezvoltatorilor

Materialele de constructii urca profiturile producatorilor, dar taie castigurile dezvoltatorilor

Click pentru imaginea marita

12.09.2008, 17:09 26

 

Cifra de afaceri cumulata a celor mai importanti sase producatori de materiale de constructii de pe Bursa s-a majorat in primul semestru din acest cu 35,8%, ajungand la aproape 230 mil. lei (62,5 mil. euro). Profiturile insumate ale acelorasi companii s-au majorat in primele sase luni cu 24,2%.

Similar, cifra de afaceri cumulata a 10 firme de constructii de pe Bursa a inregistrat in aceeasi perioada o crestere de numai 2,3%, iar profiturile acestora s-au mentinut la acelasi nivel din prima jumatate a anului trecut.

Sectorul de materiale de constructii a beneficiat in prima parte din acest an de cererea mare din partea constructorilor, care a condus la o majorare cu pana la 30% a preturilor.

Acest lucru a facut ca unele companii de pe Bursa, precum Cocor Bucuresti sau Ceramica Iasi, sa aloce sume mai mari pentru investitiile pe care si le-au propus initial. Astfel, Cocor si-a suplimentat investitiile cu circa 8 mil. euro, iar Ceramica Iasi cu 4,5 mil. euro, sume destinate acoperirii cresterii preturilor la materii prime, manopera si combustibili.

Multi producatori din domeniu au anuntat in ultimul an investitii majore pentru cresterea capacitatilor de productie. Acestia spun ca odata cu punerea in functiune a noilor capacitati de productie concurenta ar putea sa se intensifice, iar marjele de profit sa se reduca, dar lucrurile sunt considerate ca fiind normale in conditiile in care pana acum era un exces mare de oferta pe piata.

"Cererea pe piata de materiale de zidarie nu mai este asa de mare ca in trecut, dar n-am resimtit o scadere a volumului de vanzari. Continuam sa vindem tot ce producem. Cred ca lucrurile incep sa intre intr-o normalitate. Ma astept ca in urmatorii cinci ani de zile sa avem cresteri ceva mai moderate, de 5-10%, nu 30-40% cat erau pana acum", a declarat Ioan Crehul, directorul general al Cemacon Zalau (CEON).

Compania a inregistrat in primul semestru cea mai mare dinamica la nivelul afacerilor, care s-au majorat cu 66,3% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 24,4 mil. lei, iar profitul Cemacon a urcat de 2,4 ori, pana la 3,6 mil. lei.

Lafarge Agregate si Betoane (AGEM), cel mai mare producator din domeniul listat pe Bursa, si-a majorat afacerile in primele sase luni cu 38,9%, la 75,4 mil. lei, pe fondul unui profit net mai mare cu 64,3%, de 7,3 mil. lei. Analistii sunt de parere ca indicatorii in stagnare la nivelul sectorului de constructii au fost cauzati si de conditiile meteo mai nefavorabile din acest an.

Unii constructorii au declarat recent ca au observat si o scadere a vanzarilor pe sectorul rezidential, dupa avantul puternic din ultimii doi ani, pe fondul crizei de lichiditate la nivel international si a conditiilor mai restrictive de creditare.

Cea mai mare companie de constructii de pe Bursa, Comnord Bucuresti (COSC) a raporat pe primul semestru o scadere a afacerilor cu 27%, la 95,3 mil. lei si un profit net mai mic cu 29%, de 9,9 mil. lei.

Pe de alta parte, alti constructori mai mici au inregistrat si in acest an rate de crestere a vanzarilor si de trei cifre.

O dinamica importanta a consemnat firma de constructii Forconcid Ramnicu-Valcea, a carei afaceri au urcat de 2,6 ori in prima jumatate din acest an, la 44,1 mil. lei, iar profitul net s-a majorat de peste 6 ori, ajungand la 3,2 mil. lei.

"Oamenii stau temporar in expectativa sa vada cum evolueaza preturile la apartamente, dar cred ca se va incepe din nou sa se construiasca. O influenta cred ca a avut si iarna destul de blanda de anul trecut comparativ cu acest an. Constructorii de locuinte ar trebui sa-si dubleze volumul de activitate pentru a ajunge sa se construiasca si la noi ca in afara", spune Marius Muresan, analist la societatea de administrare a investitiilor STK Financial. Fondul STK Emergent pe care aceasta il administreaza detine o participatie semnificativa la firma Constructii Bihor (COBJ).

Muresan a mai precizat ca de obicei volumul de activitate al constructorilor este ceva mai restrans in prima parte a anului, respectiv 30-40% din totalul lucrarilor facturandu-se in aceasta perioada.

"Constructorii locali au marje cu 2-3% mai ridicate decat cei din Uniunea Europeana, dar este posibil sa si le mentina pana acestea nu vor fi concurate de firme din afara."

Actiunile companiilor de constructii de pe Bursa luate in analiza au inregistrat de la inceputul acestui an scaderi semnificative pe fondul crizei generalizate de pe piata de capital. Comnord, cea mai mare companie de constructii de pe RASDAQ, a pierdut 60%, in timp ce dezvoltatorul imobiliar Impact si-a redus capitalizarea cu 80%. Si actiunile producatorilor de materiale au scazut puternic, Prefab Bucuresti pierzand circa 63%.

"Companiile de constructii se tranzactioneaza in prezent la niste multipli de profit de parca s-ar darama lumea. Este posibil sa mai existe sincope, dar cred ca aceasta industrie este pe drumul cel bun", spune Marius Muresan.

El este de parere ca exista potential de crestere si pe segmentul de materiale de constructii, chiar daca marjele de profitabilitate se vor reduce, insa vor fi compensate de cresterea afacerilor acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO