Companii

Contrabandistii, jucatorul numarul 1 pe piata de tigari

02.03.2010, 23:02 46

Cei mai mari trei producatori de tigarete de pe piata, BritishAmerican Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morrisestimeaza declinul vanzarilor de tigarete in comertul legal laaproape 40% in volum in ianuarie fata de aceeasi luna din 2009,dupa ce la inceputul anului majorarea accizelor la tutun adeterminat scumpirea produselor cu circa 20% fata de decembrie.

Cele trei companii detin impreuna 95% din piata de profilestimata la 2-3 miliarde de euro in 2009.

Producatorii spun ca scaderile de volume au fost generate decresterea contrabandei cu tigari, care a ajuns in prezent la 36%din consum, fata de 22% la nivelul anului 2009, potrivit unuistudiu de piata realizat de Novel Research.

"In 2009 contrabandistii erau liderul pietei tigaretelor dupavaloarea profitului, iar in ianuarie au ajuns si lider de piatadupa volume, cu o cota estimata la 36% din consumul local. Daca nuse iau masuri dure impotriva celor care fac contrabanda, piataneagra ar putea ajunge la jumatate din consumul total la nivellocal", a declarat Adrian Popa, directorul departamentului deCorporate Affairs al BAT Romania.

El a precizat ca BAT a inchis fabrica de tigarete pe care odetine in Ploiesti timp de doua saptamani in primele doua luni dinacest an pentru a ajusta productia la dimensiunea actuala a cereriide pe piata, o masura similara fiind anuntata in ianuarie si dePhilip Morris.

"450 de angajati sunt acum in somaj tehnic, in urma inchideriitemporare a fabricii din Otopeni, cea mai grea decizie a noastradin ultimii ani. Noroc ca avem exporturi, care reprezinta aproapedoua treimi din volumele produse de noi in Romania", a declaratAndrei Vasilescu, Corporate Affairs Director al Philip MorrisRomania.

JTI ramane astfel singurul producator din cei trei giganti de pepiata tigaretelor care nu si-a trimis acasa angajatii din fabrica."In ultima perioada toti marii producatori locali s-au orientat maimult catre exporturi. Noi exportam in jur de 25% din productie sisperam ca in acest an sa crestem livrarile pe pietele externe", aspus Gilda Lazar, Corporate Affairs Director al JTI Romania.

La inceputul anului a intrat in vigoare o reglementare careprevede eliminarea tigaretelor din lista de produse comercializatein magazinele duty free, iar autoritatile locale spun ca aceastaeste cea mai importanta masura luata in 2010. "Noua reglementarereduce clar contrabanda de tigarete cu cel putin 10%", a afirmatDoru Fronea, directorul general adjunct al Autoritatii Nationale aVamilor.

De contrabanda

In conditiile in care consumul total de tigarete in Romania esteprognozat de producatori la 1,9 miliarde de pachete (cu cate 20 debucati), se poate estima ca in luna ianuarie 65 din cele 180 demilioane de pachete de tigari consumate au fost produse decontrabanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO