Companii

Contract de 8 milioane de euro: 40 de oameni vor intocmi planul de mii de pagini al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, un proiect de 4 miliarde de euro

Contract de 8 milioane de euro: 40 de oameni vor intocmi planul de mii de pagini al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, un proiect de 4 miliarde de euro

Hugh MacDiarmid, presedinte si CEO al AECL: La finalizarea studiului se va sti totul in legatura cu acest proiect, de la valoarea investitiei pana la costul de productie sau durata de constructie

11.02.2010, 00:00 26

Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cenavoda, proiect estimatla circa 4 miliarde de euro, va fi amanata cu cel putin un an incontextul in care potrivit datelor initiale lucrarile ar fi trebuitsa inceapa in septembrie, anul acesta.

In urmatoarele 12 luni se va realiza studiul tehnic pentruproiect, contractul fiind castigat de canadienii de la AECL,companie care a lucrat si la realizarea celor doua doua reactoarede la Cernavoda, aflate deja in functiune, si care a realizattehnologia CANDU ce urmeaza sa fie utilizata si pentru reactoarele3 si 4.

Abia dupa finalizarea acestui studiu se vor cunoaste toatedetaliile legate de investitia de la Cernavoda, pornind de lacostul total al proiectului pana la pretul energiei care va fiprodusa in cele doua unitati noi.

"Toate studiile tehnice, comerciale, elementele de inginerie pecare le vom realiza vor dura circa un an. Apoi trebuie aleasasolutia financiara pentru acest proiect in contextul in careinvestitorii vor avea toate datele esentiale pe baza carora vor luadecizia de investitie. Intarzierile sunt un lucru normal la astfelde proiecte", explica Hugh MacDiarmid, presedinte si CEO alAECL.

Astfel, constructia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda arputea incepe cel mai devreme anul viitor, finalizarea proiectuluiurmand a avea loc in 2017. Proiectul a fost amanat de mai multe oriin contextul in care statul a decis la jumatatea anului 2008 sa-sischimbe participatia initiala in acest proiect, trecand de la 20%la 51%.

Valoarea contractului de consultanta semnat intre EnergoNuclear,compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 si AECL seridica la 8 milioane de euro.

40 de oameni si mii de pagini

Circa 30-40 de oameni vor lucra la elaborarea studiului pentrucel mai mare proiect de constructie a unor unitati noi deproducteie a energiei de pe piata locala prin care se vor instalapeste 1.400 de MW.

"La finalizarea studiului se va sti totul in legatura cu acestproiect, de la valoarea investitiei pana la costul de productie saudurata de constructie. Noi credem ca se va merge mai departe cuacest proiect. Circa 30-40 de oameni vor lucra la acest studiu,care nu reprezinta un nou teritoriu pentru noi, iar rezultatul seva putea masura in metri sau in kilograme de pagini", spuneMacDiarmid.

Reactoare tot mai mari

Potrivit reprezentantului AECL, tendinta la nivel mondial esteaceea de a se instala reactoare cu o putere din ce in ce mai mare,pentru pietele de dimensiuni medii solutia cea mai indicata fiindinsa tot unitatile cu o putere de circa 700 de MW.

In proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt implicatealaturi de statul roman, care detine participatia majoritara prinNuclearelectrica, cele mai importante grupuri energetice la niveleuropean. Astfel, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania),GDF SUEZ (grup franco-belgian) detin fiecare cate 9,15% dincompania de proiect, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittalRomania controleaza 6,2% din actiunile EnergoNuclear.

Aceasta structura ar putea suferi noi modificari in contextul incare reprezentantii Ministerului Economiei, in portofoliul caruiasa afla si Nuclearelectrica, au declarat ca se gandesc la oredimesnionare a participatiei pe care o detin in proiectulreactoarelor 3 si 4. Pentru a-si sustine participatia in acestproiect, statul ar trebui sa participe cu circa 2 miliarde deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO