Companii

Contractele directe, cauza lipsei de transparenta in energie

15.03.2007, 19:50 20

E.ON Moldova, compania de distributie si furnizare a energiei electrice aflata in portofoliul grupului german de utilitati E.ON, spune ca principalul obstacol pentru transparentizarea pietei de energie este existenta contractelor bilaterale incheiate direct ai caror participanti, preturi si cantitati sunt necunoscute.
"Problema nu este viitorul, ci trecutul pentru ca aceste contracte se desfasoara pe termen foarte lung", a declarat Guenthert Schubert, directorul general al E.ON Moldova, la comisia parlamentara de anchetare a activitatii Ministerului Economiei. La discutii au mai fost prezenti reprezentanti ai traderilor de energie Ezpada, Total Electric Oltenia, precum si ai operatorului pietei de energie electrica OPCOM.
E.ON Moldova a initiat in decembrie anul trecut un program prin care a importat carbune, pe care l-a livrat catre Termocentrale Deva, iar energia produsa este preluata de companie si livrata clientilor captivi, la un pret d circa 212 lei pe MWh. Programul de desfasoara pana in luna iunie, a fost aprobat de MEC si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, iar compania ar putea continua programe similare daca va fi nevoie.
Tot in cadrul anchetei, reprezentantii companiei Ezpada Romania au anuntat ca firma a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 33 mil. euro si a obtinut un profit de 1 mil. euro, prin furnizarea de energie catre o serie de companii, printre care si Electrica.
Compania a achizitionat energie electrica anul trecut de la Green Energy, Romelectro, Grivco, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare si de pe o platforma a operatorului pietei de energie OPCOM.
Green Energy cumpara energie de la Complexul energetic Turceni si Hidroelectrica. Totodata, Ezpada a vandut energie catre EGL, Grivco, ENNET si Electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO