Companii

Coreenii incep abia acum sa se bucure de vanzarile de la Daewoo Craiova

05.01.2004, 00:00 19

Producatorul auto Daewoo Automobile Romania estimeaza pentru acest an vanzari de peste 25.700 de autoturisme, in crestere cu 10% fata de anul trecut. In 2003, Daewoo Automobile Romania a vandut 23.400 de autoturisme. Acesta a fost cel mai bun rezultat anual de la venirea grupului sud-coreean Daewoo ca actionar la fabrica de la Craiova.
Politica de marketing a fost, potrivit oficialilor companiei, cea care a permis obtinerea unui rezultat superior celui din anul 1998, cand, in cel mai bun al pietei auto din Romania, Daewoo a vandut aproape 22.400 de autoturisme. Desi oferta de modele si implicit niveluri de echipare s-a diversificat, cel mai bine vandut model a fost Matiz, in varianta sa economica.
De altfel, modelul de clasa mini Matiz a realizat anul trecut o crestere a vanzarilor cu peste 25% fata de anul trecut pana la 16.800 de unitati. Modelul Cielo ocupa a doua pozitie in clasamentul vanzarilor pe anul trecut, cu 5.300 de autoturisme vandute, urmand ca in primul trimestru al acestui an modelul sa primeasca si un nou motor care sa respecte normele de poluare Euro 3. De altfel, pana la sfarsitul acestui an si celelalte modele din gama Daewoo, Matiz si Nubira, vor primi motoare Euro 3, avand in vedere ca de la inceputul anului viitor masinile produse in Romania vor trebui sa respecte normele Euro 3.
Cu cele peste 25.700 de autoturisme vandute in anul 2003, Daewoo a ocupat pozitia a doua intre marcile de pe piata romaneasca, cu o cota de 22%, in urma principalului producator, Dacia. In urma cu un an, Daewoo realizase vanzari de peste 20.000 de automobile. Cresterea vanzarilor pe piata romaneasca de anul trecut a permis producatorului roman sa depaseasca caderea exporturilor din ultima perioada, pe masura ce contractele pe care le-a avut in tari precum China, Egipt sau Venezuela s-au incheiat.
Pentru acest an, oficialii Daewoo Automobile spera sa reinceapa o parte dintre aceste contracte, ceea ce ar putea duce vanzarile totale ale companiei la 28.000 de unitati.
Grupul coreean Daewoo Motor a cumparat la jumatatea anilor '90 pachetul de 51% din actiunile fabricii de la Craiova, investitiile totale efectuate de atunci fiind estimate de oficialii companiei la peste 870 de milioane de dolari.
Cu toate acestea, dupa falimentul producatorului coreean de automobile, fabrica de la Craiova, alaturi de fabricile Daewoo din Polonia si Ucraina, nu au fost incluse in acordul de vanzare din toamna anului trecut a unor active ale Daewoo Motor catre General Motors si Korea Development Bank, care actioneaza in numele creditorilor Daewoo Motor. Nou infiintata companie GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM DAT) a declarat ca nu este interesata in acest moment de fabrica de la Craiova. In plus, daca nu se va schimba nimic pana atunci, oficialii GM DAT spun ca dreptul fabricii de la Craiova de a folosi numele Daewoo expira la sfarsitul anului 2005, atunci cand GM Daewoo va inceta sa livreze colectii CKD pentru aceste fabrici. Statul roman detine 49% din actiunile Daewoo Automobile Romania prin intermediul APAPS. ionut.bonoiu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO