Companii

Covalact a vandut de 3 mil. euro, dar si-a marit si stocurile

23.06.2004, 00:00 16

Producatorul din industria lactatelor, Covalact Sfantu Gheorghe, a vandut pe primele cinci luni ale anului de aproape 3 milioane de euro in crestere cu 10% fata de anul anterior. Concomitent cu vinzarile au crescut insa stocurile.
"Primele luni ale acestui an au fost destul de slabe iar cresterea vanzarilor vine de pe urma lansarii unui nou produs", spune  Gheorghe Balan, directorul general al Covalact.
El spune ca societatea a reusit sa mentina vanzarile de pe primele cinci luni la nivelul celor inregistrate anul trecut prin scaderi de pret de 5% la produsele de baza si chiar mai mari la unt.
"Ingrijorator este faptul ca stocurile au crescut destul de mult in aceasta perioada, pe de o parte pentru ca oferta este destul de mare pe piata iar productia de lapte a furnizorilor este de trei ori mai mare decat necsarul nostru minim de productie", afirma Balan.
Covalact a intentionat recent sa achizitioneze o fabrica de lapte la mana a doua din Austria dar in cele din urma s-a orientat catre achizitionarea de capacitati de racire a laptelui. Compania are o capacitate de prelucrare zilnica de pana la 150 de mii de litri de lapte. Materia prima este colectata de la circa 7.000 de producatori din judetele Covasna, Harghita si Brasov.
Anul trecut, Covalact a finalizat, in colaborare cu grupul olandez Campina, o investitie in valoare de 1,5 milioane de euro. Partea romana si partenerul olandez au suportat, fiecare, cate o jumatate de milion de euro, restul sumei reprezentand o subventie din partea statului olandez.
"Partea olandeza intentioneaza sa realizeze noi investitii in acest an si vom primi curand un semnal in acest sens", sustine Balan.
Covalact a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 9 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de 2002. Pentru anul in curs, conducerea firmei mizeaza pe o cifra de afaceri mai mare cu peste 15% si majorarea profitului net cu 18% fata de anul 2003, ca urmare a largirii gamei de produse lactate proaspete si a punerii in functiune de noi investitii anul trecut.
Principalii concurenti pe piata sunt companiile Prodlacta Brasov, Friesland Romania, Danone si LaDorna.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO