Companii

Crestere peste estimari pentru principalii jucatori din farma in T1

10.05.2007, 18:14 25

Principalii jucatori din industria farmaceutica locala au raportat cresteri de peste 15% ale cifrei de afaceri in primele trei luni din 2007, in conditiile in care la inceputul anului, cei mai optimisti estimau o crestere de cel mult 15% a pietei.
Astfel, dintre companiile care au raportat pana acum rezultate in primul trimestru, cresterea cea mai puternica a inregistrat-o producatorul Terapia Ranbaxy. Rezultatele companiei din Cluj au fost cu 50% mai mari comparativ cu cele din perioada similara din 2006. Terapia Ranbaxy mentine in aceste conditii ritmul de crestere de anul trecut.
Crestere puternica a inregistrat si producatorul Actavis Romania (fostul Sindan). Astfel, in primul trimestru al acestui an, compania a realizat vanzari de 11,6 mil. euro, cu 25% peste realizarile anului trecut in aceeasi perioada. "Rezultatele bune sunt in mare parte rezultatul contributiei produselor oncologice , precum Paclitaxel si Epirubicin. In 2007, Actavis va lansa 15 produse noi in Romania, sustinand cresterea atat a produselor oncologice, cat si a altor clase terapeutice din productia grupului", se arata in raportul trimestrial al grupului islandez Actavis. Aceste rezultate nu le includ si pe cele ale diviziei de distributie a Actavis Romania, care a inregistrat venituri de 15,8 mil. euro, comparativ cu 10,7 mil. euro in primul trimestru al anului 2006.
Un alt producator local, Antibiotice Iasi a inregistrat in primele trei luni afaceri de 41,7 mil. lei (12,3 mil. euro), in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului trecut. In cazul Antibiotice cresterea a fost sustinuta atat de sporirea volumului de vanzari pe piata interna cu 12%, cat si de majorarea exporturilor cu 25%.
Producatorul ungar de medicamente Gedeon Richter a inregistrat vazari de aproximativ 6,5 mil. euro pe piata locala in primul trimestru al acestui an. Activitatea din Romania a companiei se desfasoara atat prin intermediul reprezentantei care importa produse din Ungaria, cat si prin intermediul unitatii de productie pe care o detine la Targu Mures (Gedeon Richter Romania SA). Astfel, defalcat reprezentanta a raportat vanzari de 2,2 mil. euro, in usoara scadere comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce Gedeon Richter Romania SA a inregistrat vanzari de 5,6 mil. dolari (4,27 mil. euro), in crestere cu 24,4%.
Un alt producator ungar, Egis, a inregistrat vanzari de 8,8 mil. dolari in perioada octombrie 2006-martie 2007 a acestui an, in crestere cu 22% fata de rezultatele din perioada similara a exercitiului financiar anterior. In intervalul ianuarie-martie 2007, compania a raportat vanzari de 3,4 milioane dolari, in crestere cu 6%.
Evolutia pietei farmaceutice romanesti este monitorizata de compania de cercetare a pietei Cegedim Romania, care nu a facut inca publice rezultatele aferente primului trimestru din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO