Companii

Criza a dat peste cap topul celor mai mari companii private

Criza a dat peste cap topul celor mai mari companii private

Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners: Faptul ca vom avea o stopare a declinului nu inseamna neaparat ca va fi un an bun pentru angajati.

07.04.2010, 00:00 21

In afara de Petrom, liderul clasamentului, nicio alta companienu si-a pastra pozitia detinuta in 2008, insa de departe cea maiimportanta evolutie este a combinatului siderurgic ArcelorMittalGalati care a iesit din top zece.

"Sunt de asteptat schimbari de ierarhii intr-un an de criza.Diferente apar insa de la un sector de activitate la altul", a spusDoru Lionachescu, partener principal al casei de investitii CapitalPartners.

Ce a fost mai greu a trecut

La polul opus, cei mai importanti nou intrati in top suntBritish American Tobacco (BAT - producatorul Kent) pe locul sapte,Carrefour pe locul cinci si Kaufland pe locul 10. Analiza celor maimari companii private releva faptul ca majoritatea au avut scadericare au ajuns si aproape de 40% in unele cazuri. "Multe dintrescaderi sunt catastrofale insa reflecta foarte mult si dinamicasectoarelor. Spre exemplul electro si IT-ul, serviciile financiaresi industria auto s-au contractat puternic", a mai spusLionachescu.

Consultantul se numara printre oamenii de business optimisti, elfiind de parere ca anul acesta nu mai sunt posibile scaderi deaceeasi magnitudine, iar ce a fost mai rau a trecut.

"Faptul ca vom avea o stopare a declinului nu inseamna neaparatca va fi un an bun pentru angajati. Daca din puncul de vederemacroeconomic situtia va fi mai buna, nu acelasi lucru se vaintampla si la nivelul angajatilor", a continuat Lionachescu.

El da ca exemplu situatia inregistrata de Paste, cand numarulturistilor din tara a scazut si mai spune ca in continuare consumulse va contracta o buna parte din acest an. Pentru angajati, situtiava fi cu atat mai dificila cu cat firmele private vor continuaeficientizarea, in timp ce in sectorul public "marile restructurariabia acum incep".

S-au evaporat 4 mld. euro

Cele mai mari zece companii locale au rulat anul trecut numai 14mld. euro, cu 4 mld. euro mai putin comparativ cu 2008, reducereaputerii de cumparare simtindu-se pe toate palierele.

Revenirea consumului se va face treptat, in conditiile in caremajori-tatea managerilor sunt de parere ca principala lectie cares-a invatat a fost aceea de economisire.

Restructurarea sectorului public ramane in continuare unfactor-cheie adus in discutie de mediul privat.

Plus 75% la fuziuni si achizitii in Trimestrul1

Piata locala de fuziuni si achizitii a atins 178 mil. euro inprimele trei luni ale acestui an, in crestere cu 75% comparativ cuintervalul similar din 2009, potrivit datelor furnizate de casa deinvestitii Capital Partners. In aceasta perioada au fost incheiate25 de tranzactii, fata de numai 14 in primul trimestru din 2009."Cifrele confirma ceea ce simtim si noi in numarul de mandate,adica o dezghetare a pietei, vizibila pentru ca nu vorbim de ocrestere de 5-7% care s-ar fi incadrat in marja de eroare", a spusDoru Lionachescu.

Revirimentul pietei are loc in conditiile in care in 2009fuziunile si achizitiile s-au prabusit, piata fiind la un sfert dinnivelul din 2008. "Este adevarat ca avem un efect de baza (insensul ca baza de la care se pleaca este mult redusa fata de 2008 -n. red.) insa pare o piata care creste mult mai rapid decat restulindustriilor, unde avem fie stagnari, fie cresteri subunitare", amai spus Lionachescu.

Pentru realizarea acestui studiu, Capital Partners a luat incalcul doar tranzactiile anuntate oficial, in care protagonistii aufacut publica inclusiv valoarea tranzactiei. Spre exemplu, studiulnu a luat in calcul tranzactia cu magazinele Plus, deal estimat deZF la peste 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO