Companii

Criza a sters 400 mil. € din bilantul marilor retele din comert

16.05.2010, 23:12 25

Scaderea economica de anul trecut s-a vazut si in bilanturilecelor mai mari trei jucatori din comertul alimentar modern Metro,Rewe si Carrefour, care au pierdut vanzari de peste 400 mil. eurocomparativ cu anul 2008.

Astfel, grupurile germane Metro si Rewe si retailerul francezCarrefour, care detin impreuna peste jumatate din retailulalimentar modern, au inregistrat anul trecut afaceri cumulate de4,2 miliarde de euro, cu 10% mai putin fata de 2008, in conditiilein care actionarii au pompat peste 200 mil. euro in extindereamagazinelor.

Dupa recordurile de vanzari din perioada 2007-2008, marileretele straine din comertul alimentar romanesc s-au confruntat anultrecut cu prima corectie din cauza caderii economice.

"Am revenit cu picioarele pe pamant", spunea Alexandru Vlad,seful magazinelor cash & carry Selgros, care mai afirma caboomul din consum nu avea cum sa dureze 15 ani.

Astfel, dupa ce pietele mari de bunuri de folosinta indelungataprecum auto sau electrocasnice s-au contractat cu 50%, 2009 a adussi in comertul alimentar un declin care se traduce prin incasarimai mici cu sute de milioane de euro in cazul retelelor straine,dar si printr-un lung sir de insolvente in cazul marilor retaileriromani precum Pic (5 hipermarketuri inchise), Spar sau Trident. Maimult, micile magazine care au ramas pe piata au inregistrat cel maiprobabil un declin mult mai accentuat, tinand cont ca s-auconfruntat atat cu lipsa de lichiditati, cat si cu o competitiemult mai dura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO