Companii

Criza prin ochii unui avocat londonez: „Anul trecut economia parea sa fi avut un infarct. Suntem mai optimisti acum”

Criza prin ochii unui avocat londonez: „Anul trecut economia parea sa fi avut un infarct. Suntem mai optimisti acum”

David Morley, senior partner Allen & Overy: Economia trebuie sa fie diversificata si deschisa investitorilor straini. Un beneficiu important al integrarii in UE este faptul ca economiile sunt fortate sa se deschida competitiei in domenii precum serviciile si industria. O abordare protectionista nu va avea succes pe termen lung.

13.12.2009, 23:12 33

David Morley, senior partner la nivel mondial in cadrul firmeide avocatura Allen & Overy, unul dintre cei mai mari jucatoriinternationali cu afaceri anuale de circa un miliard de euro,apreciaza ca situatia economica la nivel mondial s-a imbunatatit,dar piata locala isi va reveni cu un decalaj cronologic comparativcu tarile vestice.

"In afacerea noastra sunt diferente in toate regiunile lumii.Operam in 23 de tari, astfel ca putem sa ne dam mai bine seamadespre ce se intampla in economie la nivel global. Consideram cainspre sfarsitul verii si in toamna aceasta a avut loc oimbunatatire in nivelul activitatii afacerilor. Nu se fac foartemulte tranzactii, dar este o crestere in activitate in finantari deproiete si in restructurari, litigii. Din punctul nostru de vedeream vazut mai multa activitate. Suntem mai optimisti decat eram inurma cu un an pe vremea aceasta", spune avocatul britanic.

Allen & Overy (A&O), parte a selectului club MagicCircle, al celor mai importante firme de avocatura britanice,numara peste 5.000 de angajati si a inregistrat afaceri de 571 demilioane de euro in semestrul financiar incheiat la 31 octombrie,in scadere cu 7% fata de perioada similara a anului trecut. Pepiata locala A&O activeaza prin intermediul firmei locale RaduTaracila Padurari Retevoescu (RTPR), cu care a semnat unparteneriat de asociere exclusiva, fara a absorbi societatea si dinpunct de vedere financiar.

Experientele crizei sunt diferite de la o tara la alta, darprincipalul avantaj al Romaniei este, potrivit lui Morley, aderareala Uniunea Europeana, care face mai putin importante framantarileeconomice si politice din prezent.

"Anul trecut am lucrat pentru trei luni in New York, unde pareaca lumea se sfarseste. Toata lumea credea ca economia globala aavut un atac de cord. Apoi am fost in Brazilia, unde vorbeam cu unbancher care nu intelegea de ce lumea este atat de ingrijorata inNew York: «Ar trebui sa vina in Brazilia pentru consultare deoarecenoi trecem prin asta la fiecare trei ani. Stim cum sa le tratam»,spunea bancherul".

Revenind la Romania, investitori straini, clienti ai firmei deavocatura, sunt in continuare interesati de piata locala pe termenlung, in domenii precum energie sau infrastructura.

"Suntem mai putin interesati de evenimentele pe termen scurtpentru ca, intr-un final vor fi rezolvate. In ultimii 20 de ani auavut loc niste schimbari dramatice in Romania. Si daca te uiti laurmatorii 20 de ani schimbarile vor fi la fel de importante simajoritatea cred ca vor fi pozitive. A fi parte din UE ne da mareincredere pe termen lung", spune Morley, care face parte dintr-ofirma cu un profit mediu per equity partner de 1,1 milioane de liresterline, potrivit publicatiei britanice The Lawyer.

Piata imobiliara, la cote maxime de scadere

Unul dintre semnalele ca economia mondiala incepe sa-si revinaeste chiar piata imobiliara, a carei criza ajunge pe piata localain prezent la cote maxime, crede avocatul.

"Am vazut scaderi semnificative de preturi in imobiliare pestetot in lume. La Londra sunt aproape trei ani de cand scadpreturile, iar bancile au o expunere mare pe acest domeniu, iaraceasta trebuie rezolvata. La Londra am inceput sa consideram ca amatins pragul de jos, iar bancile isi restructureaza crediteleacordate. Acesta este un lucru esential care trebuie sa se intampleinainte ca noi fonduri sa fie disponibile pentru acest domeniu. Nueste o surpriza diminuarea investitiilor imobiliare in Romania. S-aintamplat peste tot in lume. In timp, acest lucru se varestabiliza. Bancile devin acum mai realiste. In urma cu un an eraumai putin dispuse sa scoata din bilant activele neperformante(write off) pentru ca nu aveau capital. Acum, bancile care ausupravietuit se simt mai puternice".

In piata locala abia acum au inceput primele lichidari ale unorfirme imobiliare, la mai bine de un an de cand preturile au inceputsa scada. A inceput sa creasca numarul firmelor aflate in procedurade insolventa, care mai devreme sau mai tarziu ar putea ajunge totpe mana lichidatorilor.

Economia nu se poate dezvolta la nesfarsit pe spateleconstructiilor si al consumului, desi necesitatea derularii unorprograme ample de infrastructura este evidenta.

"Economia trebuie sa fie diversificata si deschisainvestitorilor straini. Un beneficiu important al integrarii in UEeste faptul ca economiile sunt fortate sa se deschida competitieiin domenii precum serviciile si industria. O abordareprotectionista nu va avea succes pe termen lung", apreciazaavocatul.

Minus 10% la angajati

In ceea ce priveste avocatii, pentru a se adapta actualeisituatii Allen & Overy a redus numarul angajatilor cu 10% incadin luna februarie a acestui an. "Am actionat la timp pentru a fiin forma buna pe vreme rea. A fost dureros, dar uneori in afaceritrebuie sa faci lucruri dureroase".

Biroul din Bucuresti - RTPR, in asociere cu Allen & Overy -este in continuare independent financiar, astfel ca profitul sicheltuielile sunt impartite exclusiv de catre partenerii locali aifirmei.

"Suntem foarte multumiti de asocierea cu RTPR. A fost o asocierecu oameni pe care ii cunosteam. Este insa prea devreme sa spunemcand vom duce asocierea catre un nou nivel. Vrem sa dezvoltam incontinuare relatia cu ei si sa vedem cum putem deveni maiapropiati. Avem programe de training comune, marketing comun, multelucruri pe care le facem impreuna", a conchis Morley.

Cine este Allen & Overy

  • face parte, alaturi de Clifford Chance, Linklaters, Freshfieldssi Slaughter and May din Magic Circle, din clubul celor maiprestigioase firme de avocatura britanice;
  • are o prezenta in 23 de tari din intreaga lume, peste 5.000 deangajati si a inregistrat venituri de 571 mil. euro in semestrulfinanciar incheiat la 31 octombrie;
  • firma a fost implicata in trei din cele mai importante cincicredite sindicalizate acordate in Europa in cel de-al treileatrimestru, precum companii precum Porsche, RWE si Enel, potrivitunei analize realizate de firma Dealogic.

Cine este RTPR

  • RTPR este o firma locala fondata in 2004 de mai multi avocatiplecati din randurile biroului local al casei de avocaturabritanice Linklaters;
  • firma numara aproximativ 30 de avocati si a asistat in acest anactionarii retelei de supermarketuri Profi la vanzarea afaceriipentru 65 de milioane de euro;
  • de-a lungul timpului, firma a asistat banca portughezaMillennium la tentativa de achizitie a BCR, MKB Bank la achizitiapachetului majoritar de la Romexterra sau Enterprise Investors laachizitia Artima, Macon, Simcor, precum si la vanzarea ulterioara aArtima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO