Companii

Cronica unui faliment anuntat

12.06.2001, 00:00 31



Privatizata in 1995 prin metoda MEBO, adica preluata de directori si salariati, fabrica oradeana de procesare a laptelui Luso SA nu a reusit sa se mentina pe piata. Incercarile de redresare a societatii prin asociere cu diverse firme, cum ar fi Nutricia, s-au soldat cu un esec.

La inceputul acestei luni, aproape toti angajatii au primit preaviz inainte de a fi trimisi in somaj, iar Electrica a oprit furnizarea energiei.

In fabrica au mai ramas doar cativa angajati care asigura paza societatii. "Am primit foile de lichidare si ni s-a spus sa ne cautam loc de munca. Daca reusim sa ne transferam, e bine, daca nu, mergem in somaj", spune unul dintre salariati.

"Societatea figureaza in evidentele noastre cu o datorie de 123 mil. lei, pentru energia consumata in aprilie. Asa ca am decis sistarea furnizarii de electricitate", spune purtatorul de cuvant al Electrica.

"In aprilie, cand am dispus inchiderea temporara a procesului de productie la Luso, societatea avea datorii de peste 6 mld. lei la buget si la furnizorii de materie prima", spune inspectorul-sef al OPC Bihor, Cristina Ferchedau. Ce am mai gasit acolo era o consecinta a inconstientei unor asa-zisi manageri. Fabrica functiona fara microbiolog, lucru extrem de grav la un producator de lactate", a mai spus ea.

In urma cu aproape trei luni, fabrica se afla in blocaj financiar. Desi situatia financiara nu era stralucita, Luso a deschis un punct de lucru si in Arad, pe care nu l-a exploatat niciodata, din cauza lipsei de materie prima.

Producatorul bihorean si-a pierdut furnizorii in conditiile in care facea platile dupa 4-5 luni de la achizitionarea laptelui. Astfel, furnizorii au inceput sa lucreze cu alti producatori care le ofereau un pret mai bun si care plateau imediat.

In incercarea de a gasi solutii de revitalizare a intreprinderii, anul trecut s-au purtat discutii cu reprezentantii concernului olandez Nutricia. Acesta, specializat in prelucrarea laptelui, detine in Romania societatea comerciala de profil "Somesana" Satu Mare.

Rezultatul negocierilor a fost nul, deoarece nu s-a ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste aportul de capital. Societatea bihoreana cerea un aport de capital de 2 mil. $, dar Nutricia s-a aratat dispusa sa aduca maxim un milion de dolari.

Reprezentanti ai concernului olandez au afirmat ca ar fi dorit sa colaboreze cu producatorul bihorean sub orice forma realista, dar la intrevederea cu conducerea Luso, "ne-am lovit de orgolii puternice".

ai negocierile cu o firma franceza, al carei nume nu a fost divulgat de conducerea Luso, care intentiona sa cumpere 60% din actiunile societatii au esuat, fabrica ajungand acum sa-si inchida portile. Actionarul majoritar al Luso este directorul societatii, Ioan Suciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO