Companii

Cu banii pe Petromidia, SIF Transilvania s-a detasat la profituri

24.11.2004, 00:00 25

SIF Transilvania s-a plasat si luna trecuta in fruntea societatilor de investitii financiare din punctul de vedere al profitului obtinut de la inceputul anului, cu un profit net de 818 miliarde de lei (20,5 milioane de euro), in crestere cu 45% fata de finalul lunii septembrie.
Societatea a castigat luna trecuta nu mai putin de 256 miliarde de lei (6,4 milioane de euro), in principal din vanzarea pe Bursa de Valori a unui pachet de 4,7% din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) pe care a incasat 14 milioane de euro. De altfel Transilvania avea si la finalul septembrie unul cel mai mare profituri dintre SIF-uri  pentru ca vanduse pe Bursa pachete de actiuni reprezentand alte aproximativ 4% din Petromidia.
Actiunile SIF Transilvania sunt la Bursa cele mai scumpe dintre cele ale SIF-urilor, fiind saptamana trecuta aproape de atingerea pentru prima data a pragului de 10.000 de lei. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile SIF Transilvania s-a realizat la 9.600 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii este de 131 milioane de euro. Profitul pe actiune de la finalul lunii octombrie este de aproximativ 1.500 de lei.
Pe locul al doilea in privinta profitului se situa luna trecuta SIF Oltenia, cu un castig de 698 miliarde de lei (17,5 milioane de euro). Societatea si-a dublat luna trecuta profitul dupa ce a vandut un pachet de 0,6% din capitalul unei alte companii petroliere, Petrom. SIF Oltenia a cumparat ulterior pachetul de actiuni la un pret cu 20% mai mic in cadrul majorarii de capital a companiei petroliere.
SIF Oltenia inregistra la finalul lunii trecute cel mai ridicat nivel al activului pe actiune, 12.825 de lei. Societatea a inregistrat de la inceputul anului cea mai mare crestere a activului net, 33%, dar cea mai mare cresterii a cotatiei de la Bursa, aproape 160%. SIF Oltenia a inregistrat inca de la inceputul anului un profit mare din vanzarea unui pachet minoritar din actiunile companiei de depozitare a cerealelor Comcereal Alexandria catre compania americana Cargill.
In afara de Transilvania si Oltenia, celelalte trei SIF-uri nu au inregistrat in acest an tranzactii de vanzare de actiuni de valoare mare, cea mai mare parte a profiturilor datorand-se dividendelor incasate de la companiile detinute in portofoliu.
SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au avut  la finalul lunii octombrie profituri apropiate, 345 miliarde de lei (8,6 milioane de euro) si 388 miliarde de lei (9,7 milioane de euro). SIF Muntenia, care inregistra in primele luni ale anului pierderi avea la finalul lunii octombrie un profit de 211 miliarde de lei (5,2 milioane de euro).
In afara de dividendele incasate. SIF Banat-Crisana a mai castigat anul acesta din vanzarea unor pachete de actiuni BRD, fiind prima dintre SIF-uri care vinde din actiunile bancii. SIF Moldova in schimb a castigat destul de bine anul acesta de pe urma dobanzilor incasate la plasamentele monetare pe care le are. SIF moldova inregistreaza cel mai mare nivel al lichiditatilor dintre SIF-uri, aproximativ 40 milioane de euro.
SIF Muntenia a avut de la inceputul anului cele mai slabe performante dintre SIF-uri, cu o scadere a activului net de 7%, un profit pe actiune de 266 de lei, cel mai mic dintre SIF-uri si o crestere a actiunilor pe Bursa de 53% de la inceputul anului, fata de indicele BET-FI, care urmareste evolutia tuturor SIF-urilor si care de la inceputul anului s-a apreciat cu 99%.
Evolutia SIF-urilor la Bursa incepe sa fie influentata tot mai mult de perspectiva dividendelor pe care societatile le vor distribui anul viitor din profiturile pe anul acesta. In ultimele saptamani, pe Bursa SIF-urile si-au reluat cresterea dupa corectiile negative atinse in august si septembrie.
Toate cele cinci SIF-uri au convocat in trimestrul al treilea al acestui an Adunari generale ale Actionarilor care sa modifice statutele in conformitate nu noua legislatie a pietei de capital. La societatile care au derulat pana acum Adunari Generale nu au fost indeplinite conditiile de cvorum astfel ca statutele urmeaza sa fie modificate prin hotararile Consiliilor de Administratie, cu avizul CNVM. Pragul maxim de detinere de 0,1% din actiuni, despre care legislatia nu precizeaza nimic va ramane astfel, probabil, in actele constitutive ale SIF-urilor.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO