Companii

Cu doua achizitii la inceput de an, Posta franceza si cea germana intra in lupta pe piata locala de curierat

Cu doua achizitii la inceput de an, Posta franceza si cea germana intra in lupta pe piata locala de curierat

DHL, detinut de posta germana, a fost artizanul celei mai mari tranzactii din curierat, estimata la 50 de milioane de euro

29.04.2008, 22:31 135

Companiile locale de curierat anuntau inca de acum doi ani ca intentioneaza sa atraga investitori strategici sau fonduri de investitii pentru a continua dezvoltarea unor businessuri pe una dintre cele mai dinamice piete din Romania.
Cu toate acestea, primele tranzactii s-au concretizat abia la inceputul acestui an, startul fiind dat odata cu intrarea directa a UPS in Romania, prin achizitia Trans Courier Service si continuand pana la cea mai mare tranzactie realizata pana acum pe curierat, vanzarea Cargus catre DHL.
In luna ianuarie gigantul american UPS, unul dintre cei mai mari jucatori mondiali de pe piata de curierat, anunta achizitia companiei locale Trans Courier Service, care era controlata de transportatorul Romtrans. Romtrans a fost agent autorizat UPS din 1990 pana in 2000, cand a infiintat firma Trans Courier Service, unde a devenit actionar cu 100% din actiuni.
Astfel, daca pana anul trecut curieratul international era controlat in proportie de 80% de DHL si TNT, cotele de piata s-ar putea schimba pe acest segment odata cu intrarea directa a UPS.
DHL a inregistrat anul trecut afaceri de circa 27 de milioane de euro, iar TNT a rulat afaceri de aproximativ 33 mil. euro in 2007, avand in vedere ritmul de crestere anuntat de companii.
De cealalta parte, Trans Courier Service ar fi putut ajunge anul trecut la un rulaj de opt milioane de euro daca si-ar fi mentinut ritmul de crestere anuntat pentru prima parte a anului. Totodata, o mare parte dintre jucatorii de pe segmentul de curierat intern, dominat de Cargus, Fan Courier, Curiero, TCE Logistica si Pegasus Courier, au atras investitori in companie.
Cea mai mare tranzactie de pe piata de curierat a fost vanzarea Cargus catre DHL, estimata in piata la 50 de milioane de euro. Compania de curierat DHL este detinuta in proportie de 100% de gigantul mondial Deutsche Post World Net, care si-a intarit astfel prezenta pe piata locala.
Practic, prin aceasta achizitie DHL devine lider pe piata de curierat din Romania, asigurandu-si o pozitie puternica si pe segmentul de curierat intern.
Cargus, companie romaneasca detinuta de doi oameni de afaceri romani mai putin cunoscuti, Augustin Plesea si Carmina Dumitrescu, a inregistrat anul trecut afaceri de 29,7 milioane de euro, bugetandu-si pentru acest an o crestere de 50%.
Desi Cargus nu s-a aflat mult timp pe lista companiilor care au declarat ca urmaresc sa se vanda, precum Curiero, TCE Logistica sau Roexpres, in toamna acestui an Plesea a afirmat ca ia in considerare asocierea cu un fond de investitii sau cu un investitor strategic, precum si listarea la Bursa pentru a sustine dezvoltarea Cargus.
In luna ianuarie surse din piata au declarat pentru ZF ca cei doi actionari ai Cargus erau deja in negocieri cu DHL, pentru ca trei luni mai tarziu sa fie anuntata tranzactia.
In timp ce Cargus s-a si vandut, principalul sau competitor pe curierat intern, Fan Courier, mizeaza inca pe dezvoltarea pe cont propriu. Insa, daca in anii trecuti a avut un ritm de crestere foarte mare (de peste 50%), reprezentantii Fan Courier au fost mai pesimisti in ceea ce priveste estimarile pentru acest an, anuntand o crestere de 30%-35%.
In timp ce Posta germana a achizitionat Cargus pentru a-si intari prezenta pe piata, Posta franceza a preluat o companie pentru
a-si face intrarea in Romania. Astfel, divizia de curierat GeoPost si compania turca Yurti?i Kargo au preluat 80% din titlurile Pegasus intr-o tranzactie estimata de ZF la 6-9 mil. euro, care ia in calcul ca tranzactiile in domeniu pot ajunge si la dublul cifrei de afaceri. Compania de curierat Pegasus, care a inregistrat anul trecut afaceri intre patru si cinci milioane de euro, a anuntat la finele lui 2007 ca intentioneaza sa se asocieze cu un fond de investitii sau cu un partener strategic, in vederea continuarii extinderii.
In primavara anului trecut, Pegasus a semnat un parteneriat cu primul jucator din domeniu de pe piata din Bulgaria, ECONT Express, urmarind si pentru urmatoarea perioada incheierea de parteneriate pe pietele din regiune. Compania obtine circa 50% din venituri din activitatea de curierat domestic, in timp ce restul rulajului provine in mod egal din curieratul local (in interiorul oraselor) si curieratul international.
Pe piata locala si-au mai anuntat vanzarea TCE Logistica si Curiero. In timp ce reprezentantii TCE se pregatesc sa inceapa negocierile, Curiero a batut deja palma cu grupul IT Asesoft, pentru 25% din actiuni.
Asesofit, grup controlat de omul de afaceri ploiestean Sebastian Ghita, a platit pentru un sfert din companie 7 milioane de euro, ceea ce duce valoarea Curiero la 28 de milioane de euro.
Principalii actionari ai Curiero sunt Minea Bogdan Emilian, Coman George Cosmin si Stefan Cosmin Neagu, care detin fiecare cate 33% din Curiero Investments, care are 99,8% din Curiero SA.
Si companiile mai mici de pe piata precum Sprint Courier, Concorde Courier, Alo Courier, Nemo Expres sau Roexpres ar putea fi in perioada urmatoare tinta unor achizitii, avand in vedere investitiile mari pe care trebuie sa le realizeze pentru a-si sustine cresterea si pentru a fi competitivi.
In acelasi timp, din ce in ce mai multe companii straine de transport, curierat sau logistica sunt interesate de piata locala, care are o dinamica de crestere de 30% anual, ca urmare a faptului ca o mare parte dintre companiile de pe piata nu si-au externalizat aceste activitati.
Printre companiile interesate de achizitii pe piata locala se numara Posta austriaca, dar si compania romaneasca Curiero care tinteste jucatorii de talie mica si medie.

Achizitiile s-au tinut lant
UPS - Trans Courier Service
Gigantul UPS a preluat in martie Trans Courier Service, agentul autorizat al companiei americane, intr-o tranzactie estimata de ZF la circa 8 mil. euro;
Trans Courier Service era detinuta in proportie de 100% de Romtrans;
Compania a rulat in 2006 afaceri de 5,6 milioane de euro, iar ultimele rezultate anuntate aratau o crestere de 50% pentru prima parte a anului trecut.
Curiero - Asesoft
Grupul Asesoft a cumparat 25% din actiunile celui de-al treilea jucator pe piata de curierat intern, Curiero, pentru 7 mil. euro;
Curiero este controlata de patru oameni de afaceri romani, iar actionarul Asesoft este omul de afaceri ploiestean Sebastian Ghita;
Curiero a incheiat anul trecut cu afaceri de 15 mil. euro, pentru anul acesta vizand o crestere de 70%.
Pegasus - GeoPost&Yurti?i Kargo
GeoPost a preluat 80% din Pegasus, intr-o tranzactie de 6-9 mil. euro
GeoPost este subsidiara pe curierat a Postei franceze, care a rulat afaceri de 3,1 mld. euro in 2007
Pegasus a inregistrat anul trecut afaceri intre patru si cinci milioane de euro.
Cargus - DHL
DHL devine lider de piata prin achizitia Cargus, noul grup urmand sa ruleze peste 75 mil. euro in acest an.
Compania Cargus era detinuta de doi oameni de afaceri locali, Augustin Plesea si Carmina Dumitrescu, care au incasat 50 mil. euro din vanzare, potrivit unor surse din piata;
Actionarul DHL este Deutsche Post, grup care a inregistrat venituri de peste 63 mld. euro in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO