Companii

Cu o investitie de 8 mil. euro, polonezii vor 30% din piata usilor

30.03.2004, 00:00 55



Investitiile masive in constructii din ultimii ani au dat avant si pietei "conexe" a usilor, atragand noi jucatori. Producatorul polonez de usi Porta KMI va finaliza anul acesta o investitie de 8 milioane de euro intr-o fabrica de usi la Arad si preconizeaza ca in primul an de la deschidere va ajunge la o cota de cel putin 30% din piata interna.



Productia va fi destinata atat pietei interne, cat si pentru exportul in regiunea Balcanilor. "Vom exporta in Bulgaria, Ungaria, Serbia, Slovacia, dar si in Ucraina si Moldova", ", a declarat Robert Ciepiela, reprezentantul comercial al companiei poloneze din Romania. "In primul an de functionare, adica in 2005, speram sa ajungem la o cota de 30% din piata romaneasca", spune Ciepiela. Capacitatea de productie a fabricii de la arad este de circa 1 milion de usi pe an.



Investitia in fabrica de la Arad a inceput in noiembrie anul trecut si va fi finalizata in septembrie anul acesta, urmand ca in decembrie sa inceapa productia. Fabrica va avea in jur de 200 de angajati.



Compania mama Porta KMI Poland a fost infiintata in 1992 si face parte din grupul polonez Komfort. Compania, care exporta in mai multe tari europene, detine patru fabrici in Polonia si anul trecut a avut o cifra de afaceri de peste 60 de milioane de euro.



Investitia de la Arad este derulata in doua etape: 5 milioane euro sunt investiti intr-o linie de fabricatie a foliilor de usa si 3 milioane de euro intr-o linie de fabricatie a tocurilor. Hala de productie are o suprafata de 5.000 de metri patrati.



Alaturi de Baia Mare si Alba, judetul Arad este unul dintre cele mai atractive pentru investitiile din domeniul prelucarii lemnului. "Dupa privatizarea Combinatului de mobila, actuala Imar SA, au fost disponibilizati peste 3.000 de angajati, astfel ca un avantaj il constituie personalul calificat, dar si faptul ca suntem aproape de frontiera", considera Lucian Palcau, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie din Arad.



"Compania Porta este primul investitor polonez major din Arad domeniul prelucarii lemnului", adauga Palcau.



Porta KMI activeaza pe piata romaneasca inca din 2002, cand a inceput sa vanda usi fabricate in Polonia prin distribuitorii locali. Cresterea vanzarilor a determinat compania sa investeasca si intr-o fabrica. "Vanzarile pe piata romaneasca au crescut in 2003 cu 240% in euro, iar anul acesta ne asteptam la crestere de 130% la 1,8 milioane de euro anual. La ora actuala vindem in jur de 1.500 de usi pe luna", spune Ciepiela. Compania are 9 distribuitori locali.



El mentioneaza ca principalii concurenti ai companiei Porta pe piata romaneasca sunt firma ceha Kronodor si producatorul Pinum din Bucuresti.



Industriile de prelucrare a lemnului si mobila au atras cele mai multe investitii straine anul trecut, iar majoritatea investitorilor au fost firme de renume din Occident.



Grupul italian Frati a investit circa 180 mil.$ pentru constructia a doua fabrici in Sebes, judetul Alba, care produc materiale utilizate pentru productia de mobila.



Tot la Sebes a mai investit peste 60 mil.euro si compania austriaca Holzindustrie Schweighofer intr-o fabrica de cherestea.



Producatorul italian Natuzzi a investit 30 mil.euro intr-o fabrica de canapele la Baia Mare, cu peste 700 de angajati. Cunoscutul grup suedez Ikea, are o fabrica la Siret.



Printre grupurile internationale care au construit sau cumparat fabrici in Romania se numara Losan din Spania, Finnforest din Finlanda si Werzalit din Germania.



Dupa aderarea de anul acesta a celor zece noi state la Uniunea Europeana, producatorii din aceste tari tind sa-si orienteze investitiile catre statele ramase in afara Uniunii, printre care si Romania.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO