Companii

Cu vanzari de peste un miliard de litri, Coca-Cola raporteaza cel mai mare ritm de crestere din ultimii 7 ani

Cu vanzari de peste un miliard de litri, Coca-Cola raporteaza cel mai mare ritm de crestere din ultimii 7 ani

Click pentru imaginea intreaga

15.02.2008, 21:13 146

Imbuteliatorul Coca-Cola pe piata romaneasca si-a accelerat cresterea in ultimul an, raportand pentru 2007 un avans al vanzarilor in volum cu 23% , la peste un miliard de litri.
Acesta este cel mai mare ritm de crestere al vanzarilor Coca-Cola Hellenic Romania (in volum) din 2000 si pana in prezent. Reprezentantii companiei nu au comentat aceste rezultate, insa un rol important l-au avut si temperaturile foarte mari inregistrate in ultimul sezon estival.
Anul trecut, Coca-Cola Hellenic a fost primul imbuteliator care a trecut pragul de vanzari de un miliard de litri la nivel local, pe o piata estimata de Euromonitor la aproape 2,4 miliarde de litri.
Compania a raportat vanzari de 178,9 milioane de navete (1.073,4 milioane de litri) in 2007, fata de 145,6 milioane de navete in perioada anterioara. Naveta este o unitate de masura in industria bauturilor racoritoare, echivalentul a 6 litri (reprezinta cantitatea din 24 de sticle de 250 de mililitri).
Romania este a treia mare piata de desfacere pentru Coca-Cola Hellenic, fiind devansata in 2007 doar de Rusia (vanzari de 2,11 mld. litri) si Italia (1,54 mld. litri). Coca-Cola Hellenic este al doilea mare imbuteliator al produselor Coca-Cola la nivel mondial, dupa Coca-Cola Enterprises. Vanzarile Coca-Cola Hellenic Romania s-au ridicat la circa 366 mil. euro in 2006, iar anul trecut acestea ar fi putut depasi valoarea de 450 mil. euro, daca luam in calcul ritmul de crestere in volum.
Sistemul Coca-Cola in Romania este format din Coca-Cola Romania, reprezentantul The Coca-Cola Company care detine marcile companiei si produce concentrate, si partenerul sau imbuteliator, compania Coca-Cola Hellenic Bottling Company (Coca-Cola HBC) care produce, distribuie si vinde produsele sub licenta.
Pe piata locala, produsele Coca-Cola sunt imbuteliate in cinci fabrici localizate la Ploiesti, Iasi, Timisoara, Oradea si in Vatra Dornei. Anul trecut, compania a decis inchiderea fabricii din Bucuresti si mutarea acesteia in locatia din orasul Ploiesti.
Coca-Cola Hellenic distribuie pe piata locala bauturile racoritoare Coca-Cola, Sprite, Fanta, sucurile Cappy, ceaiurile Nestea sau bautura energizanta Burn, dar si apele minerale Dorna si Izvorul Alb. In 2007, compania a intrat si pe piata cafelei ready-to-drink cu Nescafe Xpress.
Romania se situeaza printre primele cinci piete de desfacere pentru Coca-Cola Hellenic, ca ritm anual de crestere a vanzarilor, fiind devansata de Moldova, Cipru si - la mica distanta - de Serbia si Muntenegru si Ucraina. Subsidiara romaneasca a imbuteliatorului elen a raportat pentru 2007 un ritm similar de crestere cu cel inregistrat in Bulgaria (22%), dar superior celui realizat in Rusia, Polonia (14%) sau Ungaria (4%).
Compania isi disputa piata locala a bauturilor racoritoare, estimata in prezent la peste un miliard de euro, cu jucatori de talie internationala precum Pepsi Americas, Parmalat, Tymbark Maspex, Carlsrom Beverages, dar si cu imbuteliatori romani puternici, printre care Romaqua Group si European Drinks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO