Companii

Cum a ajuns Timber Group, o firma cu 12 angajati, de la afaceri de 1,6 mil. euro la 254 mil. euro in trei ani

Cum a ajuns Timber Group, o firma cu 12 angajati, de la afaceri de 1,6 mil. euro la 254 mil. euro in trei ani
22.01.2009, 15:35 985

Compania Timber Group, care desfasoara activitati de comert pe mai multe piete, inclusiv materiale de constructii si industrie alimentara estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 254 de milioane de euro, in crestere cu 22% fata de anul anterior, in conditiile in care compania lucreaza cu doar 12 angajati.

Bilantul din 2007 plaseaza compania, controlata de Janos Farkas, 28 de ani, printre firmele cu cele mai mari cifre de afaceri din Romania, in conditiile in care rulajul de peste 200 mil. euro este asigurat cu doar 12 salariati, majoritatea activitatilor firmei (transport, lucrari publice sau management) fiind externalizate. "Am inceput cu activitati de comert, ca toata lumea. Cumparam si vindeam orice se putea daca faceam cat de cat profit. Am desfasurat activitati in domeniul exploatatiilor forestiere, comertului cu material lemnos, constructiilor, comertului cu materiale de constructii, celui cu produse alimentare si combustibili", a declarat el.
Janos Farkas spune ca a intrat in afaceri din tinerete, inca de la 18 ani. "La varsta de 18 ani am fost deja administrator imputernicit al unei societati comerciale. Am avut noroc, deoarece tatal meu a fost director de banca la vremea respectiva. Erau alte vremuri pe atunci si o afacere se incepea mult mai usor. Daca era o problema puteai sa incepi din nou a doua zi, ceea ce in ziua de astazi este mult mai greu", a spus el. In anul 2005, Farkas a achizitionat majoritatea actiunilor companiei Timber Group, cand a trecut de la administrarea unei companii cu o cifra de afaceri de 16 milioane de euro la o companie ce avea sa obtina 180 de milioane de euro in 2006.
Timber Group a fost achizitionat de P.F Farkas Janos si firma Renegade, unde unic actionar este tot Janos Farkas. "La momentul de fata aceste doua entitati detin peste 99% din societatea care era condusa atunci de multi oameni de afaceri locali, ce doreau sa iasa din acest business din diferite motive", a spus el.
Janos Farkas spune ca a infiintat si alte societati comerciale, iar datorita legaturilor cu mediul de afaceri din afara tarii a inceput activitatea de comert cu ridicata. "Aceasta activitate s-a bazat atunci mai mult pe finantari de tip 'credit furnizor' iar ulterior am schimbat finantarea pe acreditive si scrisori de garantii bancare", a declarat el. Farkas Janos spune ca a avut noroc de contracte preferentiale din afara tarii cu parteneri externi de afaceri, care datorita marimii lor le-au considerat nesemnificative.
El a mai explicat ca majorarea cifrei de afaceri din anul 2005-2006 si pana acum s-a datorat difersificarii activitatilor pe care le desfasoara firma. "In anul 2007 a avut loc o fuziune prin absorbtie cu alte 33 de societati pe care compania Timber Group le-a absorbit", a spus el.
Aproape jumatate din rulajul anual este asigurat de activitatea de productie si comert cu minereuri si carbuni energetic, Timber Group detinand o exploatatie de carbune energetic in Georgia, care este vandut ulterior in special in Turcia. "Cei mai multi clienti cu care lucram sunt de pe pietele externe, circa 90% dintre acestia. Exploatatiile de carbune se fac in Georgia. Cele mai multe produse le vindem pe urma in Turcia catre clientii cu care lucram", a spus Janos Farkas, asociatul majoritar si presedintele companiei.
Janos Farkas a mai adaugat ca de anul trecut au intrat pe piata explotatiilor de carbune dar si pe cea a lucrarilor publice pentru populatie, alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, dragare si altele.
"Anul acesta ne asteptam la un profit in scadere cu peste 50% fata de anul trecut. Au fost multe lucrari incepute la anumite investitii care au ramas nefinalizate din cauza momentului neprielnic de pe piata pentru finalizarea lor. Compania are in vedere investitii in domeniul constructiilor, exploatarii resurselor minerale si al serviciilor", a declarat Farkas.
Timber Group a obtinut in 2007 un profit brut de 4,2 milioane de euro fata de 450.000 de euro in 2006. Compania a avut in 2007 o crestere a cifrei de afaceri cu circa 38%, la 209 milioane de euro si o majorare a profitului de aproape zece ori. "Marja de profit va fi anul acesta foarte slaba, probabil va ajunge chiar si la sub 5%. Criza financiara ne-a afectat in mod indirect, pe langa investitiile incepute care au ramas in stand-by, am mai realizat si alte cheltuieli inutile, adica am facut un efort financiar care nu a fost rentabil", a mai mentionat el.
Comercializarea de materiale de constructii si deseuri feroase si neferoase, o alta activitate a companiei inceputa in 2005, va aduce circa 15-20% din veniturile totale anul acesta. "Cresterea cifrei de afaceri a societatii s-a facut treptat incepand din anul 2005, cand a inceput dezvoltarea activitatii societatii prin comercializarea de deseuri feroase si neferoase si de materiale de constructii si se datoreaza in foarte mare masura contractelor din afara tarii, avand ca clienti tinta companii din afara tarii si mai ales din afara Uniunii Europene", a spus el.
De anul acesta, compania Timber Group a intrat pe piata produselor alimentare, pe care le importa din strainatate si le livreaza catre societati comerciale care au retele de distributie pe piata romaneasca.
"Importam carne si faina din Ungaria si Polonia, fructe din Spania si Italia pe care le vindem la companiile distribuitoare de pe piata romaneasca. Cele mai multe companii cu care lucram sunt din Bucuresti si din regiunea Ardealului", a mentionat el.
Farkas a mai adaugat ca se asteapta ca segmentul de produse alimentare sa contribuie cu maxim 5% in cifra de afaceri a companiei.
Principalii clienti ai Timber Group sunt companii multinationale, companii nationale, dar si societati cu capital privat sau persoane fizice.
"De exemplu, lucram cu clientul Schhwab-Fem din Ungaria pentru lucrarile de autostrazi, cu distribuitori ca Tetrom Trade si Reep Index din Cluj", a spus el.
Cei mai multi clienti externi sunt din Ungaria, Italia, Turcia, Republica Moldova si alte tari. Numarul de angajati care lucreaza in Timber Group se ridica la 12 oameni datorita faptului ca firma externalizeaza foarte multe servicii catre alte societati la care asociatii mai detin actiuni sau catre companii total din exterior. "Mai lucram cu sapte firme la care asociatii detin actiuni, inclusiv eu. Partea de expeditii este asigurata de compania Akela Spedition, cu firma Renegade, iar pentru consultanta in management cu JFK Management Group si altele", a precizat el.
Compania Timber Group, cu capital 100% romanesc, a fost infiintata in 1999, avand ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor diverse.
Compania este condusa de catre presedintele Farkas Janos, care detine pachetul majoritar de actiuni. Ceilalti asociati minoritari ai companiei sunt Gabriel Gheorghe Epure, Hodjaev Guenadii si Matei Cezar Constantin.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO