Companii

Cum a reconstruit Kinstellar într-un an biroul din Bucureşti cu doar trei avocaţi Linklaters

Daniel Torsher, managing partner al biroului local al Kinstellar

Daniel Torsher, managing partner al biroului local al Kinstellar

20.06.2010, 23:30 2414

Firma de avocatură Kinstellar, formată în urma închideriibirourilor din Budapesta, Bratislava, Praga şi Bucureşti ale firmeibritanice Linklaters, a reconstruit biroul local în decurs de un anşi jumătate, din actuala echipă făcând parte doar trei foştiavocaţi ai firmei britanice.

"Pot spune că biroul din Bucureşti reprezintă o operaţiunebrownfield, în condiţiile în care din cei 16 avocaţi prezenţi înactuala formulă doar trei făceau parte din echipa Linklaters lamomentul în care britanicii au decis să închidă biroul local",spune Daniel Torsher, managing partner al biroului local alKinstellar.

La momentul închiderii, în 2008, Linklaters avea în jur de 20 deavocaţi la biroul din Bucureşti. Ulterior, un grup de avocaţi l-aurmat pe Marian Dinu pentru formarea biroului din Bucureşti al DLAPiper, în timp ce Alexandru Bîrsan a plecat cu alţi avocaţi pentrua fonda Peli Filip.

În schimb, Kinstellar l-a recrutat pe Bogdan Bibicu de laBulboacă & Asociaţii, pe Răzvan Popa de la Costea Popa Jalbă& Asociaţii, pe Remus Codreanu, fost head of legal în cadrulTVR, precum şi un avocat al NNDKP (Nestor), specializat încompetiţie.

De unde vin banii

"Avocaţii pe care îi avem acum au dorit să fie aici. NiciLinklaters nu a avut mai mult de 30 de avocaţi în perioada în careavea birou aici. Anul 2009 a fost dificil pentru toate firmele dinpiaţă, dar a fost un an bun pentru un business nou, astfel că ne-amputut concentra pe problemele interne".

În ceea ce priveşte contractele de asistenţă, firma a continuatsă încaseze 80% din venituri ca urmare a unor proiecte de finanţărişi corporate, restul veniturilor fiind generate de litigii,competition şi energie.

Reprezentanţii Kinstellar nu au dorit să precizeze valoareaveniturilor din România, însă potrivit estimărilor ZF acestea sesituează în jurul a 2 mil. euro. "Încă avem o relaţie bună cuLinklaters, dar trebuie să le explicăm firmelor internaţionale căsuntem independenţi, nu avem exclusivităţi", explică Torsher, careeste totodată partener în firma care mai are birouri şi înBratislava, Budapesta, Praga şi mai nou Belgrad şi Istanbul.

Cea mai importantă tranzacţie în care firma a fost implicatăanul trecut a fost achiziţia operaţiunilor regionale ale InBev decătre CVC Capital Partners, afacere în care Kinstellar a asistatconsorţiul de bănci care a finanţat cu circa 700 mil. euroachiziţia. În plus, firma a mai fost implicată de partea băncilorMKB şi Romexterra la tranzacţia prin care Carpathian a vândutparticipaţia pe care o deţinea în mallul Atrium Center din Arad(băncile aveau o expunere de 60 mil. euro pe proiect), înrestructurarea creditelor pe care ING le acordase unui importantclient local, iar mai recent în tranzacţiile prin care Garanti Banka cumpărat 49% din GE Garanti Bank şi în tranzacţia prin careInvitel vinde Euroweb România.

"Încă nu vedem o intensificare puternică a tranzacţiilor dinpartea fondurilor de private equity. Sunt fonduri regionale careprospectează piaţa, dar în prezent băncile nu finanţează mai multde 50% din costurile unei achiziţii. Păstrăm în permanenţă contactcu fondurile aflate în căutarea unor active distressed, dar aceastăvolatilitate - prin care preţurile au urcat rapid şi tot la fel aucoborât - nu este propice achiziţiilor. Se aşteaptă puţinăstabilitate, deoarece nimeni nu vrea să se «ardă», să piardă bani",a conchis Torsher.

Piaţa locală de consultanţă legală este estimată la 200 mil.euro, cele mai mari venituri fiind înregistrate de un grup de 4-5firme locale. În plus, aproximativ zece firme străine au stabilitebirouri în Bucureşti, printre cele mai mari numărându-se BadeaClifford Chance, Schoenherr sau Salans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO