Companii

Cum a reuşit cel mai mare producător termo din România să treacă de la un profit de 4,5 mil. lei la pierderi de 693 mil. lei?

Cum a reuşit cel mai mare producător termo din România...

Autor: Roxana Petrescu

27.05.2015, 18:37 1186

Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 18.000 de angajaţi care reuneşte marile termocentrale pe lignit din bazinul Olteniei, a terminat anul trecut cu o pierdere de peste 693 de milioane de lei, comparativ cu profitul de 4,5 milioane de lei din 2013, compania punând prăbuşirea rezultatului financiar pe formarea de provizioane în contul creanţelor pe care le are de recuperat sau pe cheltuielile cu certificatele de emisii.

Din structura Complexului Energetic Oltenia fac parte centralele Turceni, Rovinari şi Craiova şi minele de cărbuni care erau deţinute de fosta SNLO.

“Rezultatul operaţional brut înregistrat la sfârşitul anului 2014 de către Complexul Energetic Oltenia, şi anume -693,6 milioane de lei, a fost influenţat negativ de cheltuielile cu amortizarea în sumă de 585,6 milioane de lei, precum şi de cheltuielile cu provizioanele, reprezentând ajustări necesare creanţelor de recuperat, însumând 356 milioane de lei. Subliniem că aceste cheltuieli nu implică flux de numerar, reprezentând cheltuieli non-cash”, spun reprezentanţii companiei.

Tot ei mai spun că firma a fost afectată şi de cheltuielile cu dobânzile în sumă de 50 de milioane de lei, dar şi de costul ridicat, pe o piaţă volatilă, al certificatelor de CO2, suma necesară achiziţionării lor majorând cheltuielile cu încă 344 milioane de lei.

Cu toate acestea, managementul companiei spune că anul acesta rezultatul ar putea să fie pozitiv.

Energia termo trece printr-un moment extrem de dificil, chiar azi ministrul energiei, Andrei Gerea, fiind trimis la Hunedoara pentru a discuta cu angajaţii Complexului Energetic Hunedoara care protestau în faţa unităţii. Complexul Energetic Hunedoara este o altă structură termo formată din centralele Mitia şi Paroşeni şi din minele de huilă considerate viabile din fosta CNH.

În şedinţa de azi a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului energiei să meargă la CNE Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană cerînchiderea unităţii, potrivit Mediafax.

În ultimele zile sute de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat, minerii cerând ajutoare de stat pentru salvarea unităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO