Companii

Cum afecteaza reorganizarea Reader's Digest din SUA businessul editurii din Romania

Cum afecteaza reorganizarea Reader's Digest din SUA businessul editurii din Romania
18.08.2009, 17:35 48

Editura Reader's Digest Romania, parte a grupului international american The Reader's Digest Association, a incheiat primele sase luni din acest an cu afaceri de 28 de milioane de lei (6,7 milioane de euro), nivel similar in lei cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, dupa cum apreciaza directorul general al companiei.

"Noi ne autofinantam, deci din acest punct de vedere suntem o companie independenta. Editura Reader's Digest din Romania face parte din reteaua central-europeana a companiei globale. Reorganizarea companiei mama nu se va reflecta asupra businessului nostru", a declarat Bogdan Vasile, directorul general al companiei in Romania, in care lucreaza 48 de angajati si care a rulat in anul fiscal trecut o cifra de afaceri de 20 mil. euro.

Compania mama Reader's Digest Association (RDA), care detine titlul Reader's Digest, publicat in 50 de editii care apar in 21 de limbi, a anuntat ca va intra intr-un proces de restructurare, sub incidenta legii falimentului din SUA, prin care sa isi reduca datoriile de 2,2 miliarde de dolari.

"Acordul de restructurare prevede ca unii din creditorii importanti ai companiei sa schimbe o parte din datoria directa de 1,6 miliarde de dolari in actiuni ale companiei, adica se va realiza un transfer de proprietate a companiei catre creditorii sai", spune Mary Berner, presedintele si CEO al RDA. Aceasta masura se aplica doar companiei din SUA, iar operatiunile din Europa, Canada, Africa, Australia, Noua Zeelanda si America Latina nu vor fi afectate.

"Acordul de principiu, care stabileste o reducere de 75% a datoriei de 2,2 miliarde de dolari, pana la nivelul de 550 de milioane de dolari ce va ramane in bilantul contabil al RDA cu creditorii, incheie luni de revizuiri strategice si intensive ale bilanturilor contabile, in vederea intaririi financiare a companiei noastre", spune Mary Berner.

Editura din Romania asteapta in acest an venituri mai mici decat anul trecut, pe fondul cresterii costurilor. "Au crescut costurile postale pe care le avem, dar si alte costuri. Ca profit, suntem in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Bogdan Vasile, fara a preciza la ce valoare a ajuns acest indicator.

Principala modalitate de distributie a cartilor editurii o reprezinta livrarile prin intermediul Postei (direct mailing). Acest lucru se explica printr-un model de business care se diferentiaza astfel de cel al tuturor editurilor locale de pe piata. Compania opereaza baze de date inchiriate, prin intermediul careia trimite oferta personalizata potentialilor clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO