Companii

Cum isi vor imparti gigantii consultantei imobiliare o piata de 100 mil. euro

Cum isi vor imparti gigantii consultantei imobiliare o piata de 100 mil. euro

Radu Lucianu, country manager al CBRE Eurisko, caracterizeaza prima parte a "mariajului" cu CB Richard Ellis drept o "luna de miere"

29.02.2008, 15:36 39

Astfel, gigantii imobiliari precum Colliers, CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, Jones Lang LaSalle, DTZ, Coldwell Banker sau Atisreal (bratul imobiliar al BNP Paribas), cu cifre de afaceri globale de ordinul sutelor de milioane sau chiar miliarde de euro, se afla deja pe piata romaneasca, in competitie cu firmele locale Euroest, Regatta sau Neocasa, scrie lunarul Business Construct in numarul din luna martie.
Pentru acest an, Andrei Diaconescu, partener in cadrul casei de investitii Capital Partners, aprecia ca onorariile consultantilor imobiliari vor ajunge la un volum de 100 mil. euro. Un motiv suficient de bun pentru ca un grup puternic precum americanii de la CB Richard Ellis sa faca cea mai importanta achizitie de pe piata de profil, luand in calcul si faptul ca proaspata achizitie - Eurisko - isi propune pentru acest an venituri de 25 mil. euro - un sfert din intreaga piata.
"In prezent este o perioada de tranzitie in care ne acomodam cu modul corporatist de a lucra, cu toate ca dupa ce ai 120 de angajati si o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, incepi sa te organizezi corporatist chiar daca esti o firma locala", spune Radu Lucianu, country manager al CBRE Eurisko, care caracterizeaza prima parte a "mariajului" cu CB Richard Ellis drept o "luna de miere".
Onorariile consultantilor imobiliari s-au ridicat in 2006 la circa 30 de milioane de euro, pentru ca anul trecut piata sa ajunga la circa 50 de milioane de euro, in conditiile in care primii doi jucatori din piata - Colliers si Eurisko - au rulat afaceri de peste 30 de milioane de euro la un loc.
Daca pozitiile celor doua firme par momentan a nu fi amenintate de niciun alt jucator, ramane de vazut cum va arata clasamentul incepand cu locul trei in jos, unde mai multe firme, precum Cushman & Wakefield, DTZ, Cornerstone sau Regatta au inregistrat venituri de 3-5 milioane de euro.
Piata de consultanta se aseamana intr-o buna masura cu cea de avocatura, cu cresteri spectaculoase de la an la an.
Cresterile celor doua piete sunt legate de evolutia pietei imobiliare per ansamblu, in conditiile in care si firmele de avocatura au semnalat cresterea ponderii serviciilor juridice acordate investitorilor imobiliari in totalul veniturilor.
Valul important al intrarilor a fost consemnat anul trecut, cand atat jucatori cu prezenta globala, precum Jones Lang LaSalle sau Cushman & Wakefield, si-au consolidat pozitiile in piata, cat si firme regionale, precum estonienii de la Arco Real Estate sau spaniolii de la Contempo.
Companiile de consultanta imobiliara, care lucreaza cu o marja de profit de aproximativ 20%, pana la 50%, si-au extins afacerile in ultimii ani, impulsionate de transformarea pietei locale in principalul punct de atractie din Europa Centrala si de Est al investitorilor imobiliari.
Romania a devenit o tara strategica pentru extinderea marilor companii de servicii imobiliare, in conditiile in care "o achizitie pe piata romaneasca este sigura si profitabila", cum au declarat oficialii Atisreal dupa ce au preluat 80% din compania Cornerstone International, fosta franciza a CB Richard Ellis.
Pe de alta parte, Eurisko va deveni, pentru circa un an, CBRE Eurisko, urmand ca ulterior numele Eurisko sa dispara din denumirea companiei.
Atat CB Richard Ellis, cat si Atisreal au decis sa pastreze managementul actual al companiilor Eurisko, respectiv Cornerstone Intl., pentru a asigura continuitatea afacerilor din Romania. De altfel, consultantii sunt cel mai important activ al companiilor de servicii imobiliare, situatie care a determinat si o crestere puternica a salariilor, asa cum s-a intamplat si pe piata de avocatura, care a fost influentata de numarul ridicat de tranzactii imobiliare.

Ce companii au intrat pe piata locala

Colliers este primul jucator strain intrat pe piata locala, firma avand 267 de birouri in 57 de tari. Firma a inregistrat venituri de 1,6 miliarde de dolari la nivel mondial, afacerile de pe piata locala ridicandu-se la 25 de milioane de dolari in 2007.

Jones Lang LaSalle opereaza aproximativ 170 de birouri in intreaga lume, activand intr-un numar de peste 700 de orase din mai mult de 60 de tari. La nivel mondial, compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de peste 2,7 miliarde de dolari. Compania are in administrare active cu o valoare de piata de 49,7 miliarde de dolari.

Cushman & Wakefield a intrat pe piata locala prin cumpararea companiei Activ Consulting. Compania are 215 birouri in 56 de tari si circa 12.000 de angajati. Cushman & Wakefield, firma infiintata in 1917, a inregistrat in 2006 venituri de 1,5 miliarde de dolari.

DTZ are 11.000 de angajati in 140 de orase din 45 de tari. Filiala locala DTZ Echinox a fost infiintata in 2002, in urma fuziunii companiei locale de consultanta Echinox Consulting cu grupul britanic DTZ, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de consultanta imobiliara din Europa Centrala si de Est, avand birouri in Polonia, Ungaria, Cehia, Austria, Rusia si Ungaria.

CB Richard Ellis, cu sediul in Los Angeles, are peste 300 de birouri in 50 de tari si 29.000 de angajati in intreaga lume. CBRE s-a retras in vara anului trecut de pe piata romaneasca, unde functiona din anul 2001 in baza unui contract de franciza. Recent, a achizitionat compania Eurisko pentru 35 de milioane de dolari.

Atisreal este una dintre cele mai importante companii de servicii imobiliare din Europa, fiind prezenta pe pietele din Europa, Statele Unite ale Americii si Asia, prin intermediul a 60 de birouri. Compania, care a realizat la sfarsitul lui 2006 afaceri de 340 mil. euro, a preluat 80% din compania Cornerstone International, fosta franciza a CB Richard Ellis

Coldwell Banker are o retea de 3.700 de birouri rezidentiale care acopera 47 de tari si 116.000 de angajati si colaboratori. Filiala locala si-a propus extinderea retelei teritoriale cu 20 de birouri in primii trei ani de la infiintare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO