Companii

Cum lucrează un antreprenor român: mai multe scenarii de buget pentru 2011, investiţii în „stand-by“ şi salarii îngheţate

Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental: Businessul nu şi-a revenit anul acesta, aşa cum mă aşteptam.

Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental: Businessul nu şi-a revenit anul acesta, aşa cum mă aşteptam.

Autor: Mirabela Tiron

27.09.2010, 23:52 38

Omul de afaceri Radu Enache, proprietarul lanţului hotelierContinental, care operează 14 hoteluri pe piaţa românească, susţinecă pregăteşte mai multe scenarii de buget pentru anul viitor, careva trebui, probabil, să fie recorectate, în condiţiile în careinstabilitatea din piaţă îngreunează fixarea unor ipoteze.

"Nu văd lucruri foarte plăcute nici în 2011, având în vedere căsituaţia din ţară nu s-a îmbunătăţit cu nimic. Deşi pentru anulviitor avem un scenariu pesimist şi unul optimist, cred că estefoarte probabil să lucrăm tot după scenariul pesimist, careînseamnă obţinerea rezultatelor de anul acesta, adică stagnare", adeclarat Radu Enache.

Potrivit datelor furnizate de antreprenorul român, în primeleopt luni din acest an hotelurile pe care le deţine au avut încasărisimilare cu cele din 2009, în condiţiile în care capacitatea decazare a lanţului a crescut cu 15% în urma deschiderii a douăhoteluri la sfârşitul anului trecut. Enache nu a precizat nivelulcifrei de afaceri, însă la şase luni lanţul Continental aveavânzări de aproape 10 milioane de euro.

Continental Hotels a raportat anul trecut o cifră de afaceri de19,4 milioane de euro şi pierderi de 6,2 milioane de euro, de pestedouă ori mai mari decât cele din 2008, potrivit datelor de laRegistrul Comerţului. Piaţa hotelieră s-a contractat anul trecut cucirca 34%, ajungând la o valoare de 570 de milioane de euro, dincauza scăderii tarifelor medii şi a gradelor de ocupare, potrivitdatelor de la compania de consultanţă hotelieră TrendHospitality.

La sfârşitul anului trecut, capacitatea de cazare a lanţuluihotelier Continental Hotels a crescut cu 15% în urma deschideriiunităţii de cinci stele Grand Hotel Continental din Capitală, hotelce a fost modernizat şi reclasificat de la patru la cinci stele, înurma lucrărilor ce au durat doi ani. Tot anul trecut, omul deafaceri a deschis un hotel de trei stele Ibis la Sibiu, în urmaunei investiţii estimate de el la 9 milioane de euro.

"Businessul nu şi-a revenit anul acesta, aşa cum mă aşteptam.Gradul mediu de ocupare al hotelurilor din lanţ a fost de 48% înprimele opt luni ale anului, ceea ce nu este deloc entuziasmant",susţine omul de afaceri, care adaugă că singura unitate de cincistele din lanţ, Grand Hotel Continental, a operat cu mai mult dejumătate din camere goale în primele opt luni ale anului.

Radu Enache mai precizează că în cazul în care anul viitor se valucra după scenariul optimist, gradul de ocupare al celor 14hoteluri din lanţ va creşte şi implicit afacerile se vor majora cu5%.

Scăderea încasărilor l-a determinat pe Radu Enache să stopezeangajările, să îngheţe majorarea salariilor şi să plătească o partedin angajaţi pe contracte de tip PFA - persoane fizice autorizate.Mai mult, toate proiectele de dezvoltare ale grupului, respectivdeschiderea altor unităţi hoteliere, sunt în "stand-by", aşa cumapreciază omul de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO