Companii

Cushman & Wakefield si-a dublat echipa si merge spre afaceri de 7 mil. euro

27.11.2007, 19:08 24

Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Activ Consulting, una dintre cele mai active de pe piata locala de profil, are in prezent aproximativ 65 de angajati si vizeaza pentru anul viitor atingerea unei cifre de afaceri de sapte milioane de euro, in crestere cu 50% fata de acest an.
"In primul an de dupa preluarea de catre Cushman & Wakefield cifra de afaceri a companiei a crescut cu 50%, la circa 4-4,5 milioane de euro, cat arata estimarile pentru sfarsitul anului. Totodata, ne-am dublat echipa de la 30 la circa 65 de angajati, iar pentru anul urmator obiectivul firmei este cresterea afacerilor la 7 milioane de euro", spune Razvan Gheorghe, managing director si fost proprietar al companiei.
Activ Consulting a fost fondata in 1993 si, dupa ce a fost pentru mai multi ani biroul asociat al companiei Cushman & Wakefield, a fost preluata in decembrie 2006 de catre firma americana, intr-o tranzactie ce s-a ridicat la circa doua milioane de euro.
Compania ofera serivicii de evaluare, administrare a proprietatilor, consultanta in ceea ce priveste spatiile comerciale, industriale sau de birouri si intentioneaza sa relanseze departamentul rezidential.
"Din 2002 am renuntat la serviciile de pe segmentul rezidential. Baza de redeschidere a acestui departament vine de la Londra, unde Cushman & Wakefield a cumparat o firma specializata in acest domeniu. Ne propunem ca anul viitor acest departament sa contribuie cu circa 10% la cifra de afaceri", declara directorul Cushman.
Unul dintre cele mai importante departamente ale companiei este cel de retail, unde Cushman & Wakefield lucreaza pentru o serie de companii precum BelRom, Equest sau Dawnay Day, care au in dezvoltare mai multe centre comerciale.
"Orase precum Resita, Targu-Jiu, Drobeta Turnu-Severin sau Bistrita au fost pana in prezent destul de ocolite de investitori. Cat despre orasele mari, proiectele din Bacau sunt de dimensiuni destul de mici, iar centrul orasului Oradea nu a fost deloc abordat, din informatiile pe care le avem", prezinta managerul Cushman situatia oraselor in care ar mai fi loc de investitii in proiecte comerciale.
Cu cateva exceptii, spune el, piata va fi saturata in urmatorii cinci ani, iar exceptiile vor fi reprezentate de suprasaturari. "Este ilogic sa existe o suita de mall-uri in afara orasului, care sa-si imparta aceiasi chiriasi", spune consultantul in varsta de 40 de ani.
Razvan Gheorghe anticipeaza dezvoltarea unei noi tendinte pe piata locala a centrelor comerciale, legata de asocierea companiilor pentru realizarea unor proiecte de mari dimensiuni. "Cred ca semnificative vor fi co-development-urile, in conditiile in care companii de talia ING Real Estate sau AIG/Lincoln vor fi interesate sa patrunda pe piata prin aliante. Asocierile sunt putin probabile in dezvoltarile de parcuri de retail sau mall-uri mici, ci, mai degraba, vor fi realizate in dezvoltari majore, ce implica investitii de peste 150 de milioane de euro", apreciaza consultantul.
Piata locala de profil este estimata pentru acest an la circa 50 de milioane de euro, printre cei mai mari jucatori numarandu-se si firme precum Colliers International, Eurisko, DTZ sau Jones Lang LaSalle.

Razvan Gheorghe, managing director al Cushman & Wakefield Activ Consulting

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO