Companii

Daca anul trecut ii cautam noi pe proprietarii de paduri, acum ne cauta ei, spune seful Tornator

Daca anul trecut ii cautam noi pe proprietarii de paduri, acum ne cauta ei, spune seful Tornator

Zoltan Kosy, country manager al Tornator: Decizia investitorilor de a cumpara paduri dureaza mai mult fata de acum un an atat in ceea ce priveste investitorii locali cat si cei straini. Noi vom continua achizitiile insa nu vom cumpara la orice pret.

12.03.2009, 16:36 82

"Preturile incep sa scada. Sunt din ce in ce mai multe paduri de vanzare, iar oamenii par sa fie mai flexibili in ceea ce priveste pretul. Exista semnale in piata ca unii cumparatori au disparut, in timp ce altii au devenit mai prudenti cu investitiile", spune seful Tornator.

Planurile companiei finlandeze nu sunt afectate de criza economica, targetul initial de a mai prelua inca 10.000-20.000 de hectare in intervalul 2009-2010 fiind in picioare. Pe termen lung, Tornator vrea sa ajunga sa detina 50.000 - 100.000 de hectare de paduri. Pretul mediu al unui hectar de padure este de 2.000 - 3.000 de euro, astfel ca la acest nivel investitiile Tornator pe piata locala ar putea fi cuprinse intre 100 si 300 mil. euro.
"In 2009 nu am cumparat foarte mult, dar suntem abia la inceputul anului. Se pare insa ca oamenii (proprietarii de paduri - n.red.) sunt mai flexibili in ceea ce priveste pretul", explica seful Tornator.
Finlandezii au inceput sa cumpere paduri pe piata locala in 2008 si in numai numai un an au platit circa 40 mil. euro pentru acestea. Criza economica si retragerea unora dintre investitorii care erau dispusi sa achizitioneze terenuri impadurite creeaza un context favorabil pentru companie.
"Decizia investitorilor de a cumpara paduri dureaza mai mult fata de acum un an atat in ceea ce priveste investitorii locali, cat si cei straini. Noi vom continua achizitiile, insa nu vom cumpara la orice pret", a mai spus Kosy.
Motivele care au stat la baza deciziei de a investi au fost reprezentate de suprafetele mari de paduri, in conditiile in care Ungaria este mai saraca in astfel de suprafete, iar finlandezii nu cunosc piata bulgara. 
"Anul trecut noi ii cautam pe potentialii vanzatori. Anul acesta, ei ne ofera proprietati. Suntem contactati zilnic. Avem mult mai multe oferte ca anul trecut", explica el. Achizitiile derulate de finlandezi se realizeaza atat direct, cat si prin intermediul unor agentii specializate.
Cele mai mici achizitii au vizat loturi de 300-400 de hectare (peste 600.000 de euro), iar cea mai mare a fost de 9.000 de hectare (peste 18 milioane de euro), in special de paduri mature, in zona Brasovului pe care o vizeaza in continuare.
Din ianuarie Tornator a inceput si primele livrari de lemn pe picior exclusiv pentru companii romanesti, insa Kosy nu a dorit sa precizeze numele acestora. El spune ca este interesat de asemenea de companiile active in domeniul de bioenergie.
Veniturile obtinute din livrarile de lemn se vor ridica la 1-2 mil. euro anul acesta pe piata locala.
"Veniturile vor depind de pretul lemnului care se schimba foarte mult in prezent. Este foarte greu sa facem estimari pentru ca industria constructiilor este in criza, iar consumatorii finali sunt foarte instabili", spune Kosy. El spune ca spre deosebire de alte domenii, investitiile in paduri se deruleaza pe perioade de ordinul zecilor de ani si desi randamentele sunt mai mici, plasamentele sunt sigure.
Alaturi de Tornator, o alta companie care a achizitionat masiv paduri este Holzindustrie Schweighofer, dar si fonduri de investitii straine. Potrivit ultimelor date disponibile, strainii au detineri de peste 50.000 de hectare.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO