Companii

Daewoo a avut pierderi de aproape 50 de milioane de euro anul trecut

Daewoo a avut pierderi de aproape 50 de milioane de euro anul trecut

Click pentru imaginea marita

30.10.2006, 16:38 22

Daewoo Automobile Romania, al doilea producator auto local, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 762 mil. lei (peste 210 mil. euro), in scadere usoara fata de anul 2004.
Compania a trecut in 2005 pe pierdere (171,7 mil. lei sau 47,4 mil. euro), dupa un profit de 160,8 milioane lei (aproape 40 mil. euro) in 2004, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial.
Daewoo a vandut in primele noua luni ale acestui an aproape 17.800 de autoturisme (in crestere cu aproximativ 6% fata de anul precedent, dar la mai putin de o treime fata de ritmul general de crestere al pietei auto), potrivit statisticilor Apia. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru comentariul rezultatelor
Daewoo Automobile Romania a traversat in ultimii ani o perioada mai putin fasta, dupa ce actionarul majoritar, grupul coreean Daewoo a intrat in faliment.
In plus, grupul american General Motors, cel care a achizitionat o parte dintre activele Daewoo, nu s-a aratat interesat de fabrica de la Craiova, ceea ce a accentuat incertitudinea legata de viitorul uzinei oltene.
In aceste conditii, oficialii statului roman, care detinea prin intermediul companiei Automobile Cariova 49% din actiunile Daewoo Automobile Romania, au incercat sa rascumpere pachetul majoritar de la coreeni.
Dupa mai multi ani de negocieri, statul roman a anuntat in vara acestui an ca a semnat un contract pentru preluarea pachetului de 51% din actiuni pentru aproximativ 60 de milioane de dolari (aproape 50 de milioane de euro).
Din cele 60 de milioane de dolari, aproximativ 50 de milioane de dolari reprezentau valoarea pachetului majoritar de actiuni, iar 10 milioane dolari reprezentau datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.
Anuntata initial pentru luna octombrie, finalizarea tranzactiei prin care Automobile Craiova va cumpara actiunile Daewoo Motor la Daewoo Automobile Romania va avea loc la inceputul lunii noiembrie, a declarat ministrul economiei, Codrut Seres, citat de Mediafax.
El a precizat ca reprezentantii companiei sud-coreene au anuntat ca vor efectua, saptamana vitoare, o vizita in Romania, in vederea finalizarii tranzactiei.
"Din motive de organizare, partea coreeana ne-a anuntat ca nu poate veni in Romania in perioada 15-20 octombrie (data initiala anuntata de oficialii Guvernului roman - n. red.), afirmand ca vor efectua aceasta vizita la inceputul lunii noiembrie", a afirmat Seres.
Ministrul economiei si comertului a precizat ca mai multe firme straine si-au manifestat interesul pentru reprivatizarea uzinei de automobile de la Craiova.
"Pe langa Ford, General Motors si Chery Automobile (China), s-a aratat interesata de preluarea Daewoo si firma indiana Tata", a mentionat Seres.
Unul dintre cei mai interesati cumparatori pentru fabrica de la Craiova a fost si grupul francez Reanult, impreuna cu partenerul sau de alianta, Nissan. Interesul Renault-Nissan pentru fabrica de la Craiova era determinat de faptul ca japonezii nu aveau in zona de est a Europei nicio facilitate de productie, iar Reanult avea deja o experienta de succes pe piata locala prin achizitia si modernizarea uzinei Dacia.
Cu toate acestea, intarzierea cu care s-a realizat acordul de preluare a Daewoo Cariova de catre stat i-a determinat pe japonezii de la Nissan sa gaseasca solutii alternative, fiind deja anuntata o facilitate de productie in Rusia.
In aceste conditii, Carlos Ghosn, presedintele grupului Renault si al Nissan, a anuntat la salonul de la Paris din aceasta toamna ca a decis sa renunte la fabrica de la Craiova, urmand sa se concentreze pe actuala fabrica a Renault din Romania, cea de la Pitesti.
Tot aici Renault urmeaza sa construiasca si o fabrica cu o valoare de peste 200 de milioane de euro, care va realiza cutii de viteze pentru masinile marca Renault si Nissan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO