Companii

Daewoo Mangalia semneaza un contract de 500 mil. $ cu un armator german

13.04.2005, 18:57 26

Reprezentantii santierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) vor semna vineri cu oficialii armatorului german Hamburg Sud un contract de peste 500 de milioane de dolari (peste 387 de milioane de euro).

In baza acestui contract, DMHI va construi sase portcontainere, cu o capacitate de 5.200 TEU (o unitate TEU inseamna un container cu lungimea de 7 metri).

Santierul din Mangalia nu se afla la prima colaborare cu firme germane, anul trecut fiind semnat un contract cu armatorul german Gebab pentru livrarea a patru portcontainere, proiect cu o valoare totala de 200 de milioane de dolari (155 de milioane de euro). Navele, cu o capacitate de 4.550 TEU fiecare, urmeaza sa fie livrate beneficiarului pana cel tarziu in iulie 2007.

DMHI ar putea sa mai construiasca alte patru nave tip portcontainer pentru Gebab, compania purtand negocieri cu armatorul german pentru semnarea unui nou contract in valoare de 250 - 260 de milioane de dolari (aproximativ 193 de milioane de euro).

Santierul naval intentioneaza sa ajunga la o cifra de afaceri de 500 de milioane de dolari pana in 2009, anul trecut, compania avand afaceri de 128 de milioane de dolari (105 milioane de euro). DMHI a fost constituit in 1997 ca o societate mixta in care 51% din actiuni sunt detinute de partea sud-coreeana si 49% de societatea 2 Mai Mangalia, controlata de statul roman.

Contractele incheiate de DMHI confirma trendul de revigorare a intregii industrii de constructii navale, care incepand de anul trecut, a cunoscut o revigorare puternica, toate santierele navale de la noi incepand sa lucreze din 2004 la capacitate maxima.

Redresarea situatiei pentru constructorii de nave s-a datorat in principal apetitului crescut al economiilor asiatice, care a determinat cresterea comertului maritim. Insa o cerere mai ridicata pentru otel a determinat si o majorare a pretului acestuia, afectand astfel santierele navale, in conditiile in care materia prima principala pentru acestea este tabla de otel. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO