Companii

Dan Sucu, Mobexpert: Imi este teama de trimestrul patru

Dan Sucu, Mobexpert: Imi este teama de trimestrul patru

Dan Sucu, proprietarul Mobexpert: In octombrie deja am vazut o incetinire, mai ales la nivelul ultimelor zece zile. Comparativ cu anul trecut, cresterea a fost de numai cateva procente.

04.11.2008, 18:09 43

"Trimestrul trei a fost in continuare bun, insa imi este teama de trimestrul patru. Pentru ca pe de o parte avem criza financiara, iar pe de alta parte anul trecut in aceeasi perioada am avut rezultate foarte bune. Ne-am bucura sa vedem o crestere", a declarat pentru ZF Dan Sucu.

Mobexpert a anuntat ca si-a revizuit estimarile de crestere pentru acest an in sus, de la 10% la 15%, dupa ce in primele noua luni ale anului grupul a raportat la nivel regional un avans de 27%.
Estimarea ar fi putut fi mai mare daca nu s-ar fi asteptat un impact negativ in T4.
In primele patru luni ale acestui an, Mobexpert a raportat o crestere a afacerilor cu 23% comparativ cu perioada similara a anului trecut, grupul nefacand publica nici atunci si nici in prezent valoarea vanzarilor.
Piata de mobila nu a resimtit pana acum socul financiar, conform datelor raportate pana acum de principalii jucatori, insa Sucu spune ca "exista semnale de criza in piata", referindu-se la vanzarile de locuinte care s-au "micsorat intr-o asemenea proportie". Motorul de crestere al pietei de mobila din ultimii ani a fost reprezentat de sectorul imobiliar, iar prognozele de crestere ale principalilor jucatori s-au bazat pe o explozie in imobiliare.
"In octombrie deja am vazut o incetinire, mai ales la nivelul ultimelor zece zile. Comparativ cu anul trecut, cresterea a fost de numai cateva procente", a spus Dan Sucu.
In ceea ce priveste planurile de extindere, actionarul Mobexpert spune ca acestea nu au fost revazute. "Noi cautam 20% din piata indiferent de oras. Vrem cate un magazin in fiecare oras pentru ca fara un magazin nu putem cere 20% din piata. Indiferent de evolutie, noi vrem 20% din acea piata", a spus Dan Sucu.
De la inceputul acestui an, Mobexpert a deschis magazine de mari dimensiuni in Suceava si Pitesti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie inaugurat un al treilea hipermagazin la Sibiu. Sumele alocate acestor proiecte sunt de 8 mil. euro. Pentru 2009, planurile Mobexpert prevad investitii in magazine de mari dimenisiuni la Oradea, Iasi, Ploiesti si Bucuresti, unitati situate in complexuri comerciale, iar pana in 2011 targetul este de 26 de hipermagazine in regiune.
In afara tarii, primul magazin de mari dimensiuni a fost inaugurat la Sofia in septembrie 2007.
"Extinderea externa o privim cu mai multa precautie. Deocamdata nu amanam nimic, dar suntem blocati in Bulgaria si Serbia de lipsa de proiecte. Nu vrem sa mergem free standing (cu proiecte proprii - n.red.)", spune Sucu, completand ca unitatea pe care o opereaza acum la Sofia nu se afla in cadrul unui parc comercial.
Anul trecut Mobexpert a raportat o cifra de afaceri de 168 mil. euro. Reteaua de retail regionala numara in prezent 35 de hipermagazine si magazine.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO