Companii

Daniel Badea: Onorariile avocatilor vor mai creste cu 25%, spre nivelul din Europa Centrala

Daniel Badea: Onorariile avocatilor vor mai creste cu 25%, spre nivelul din Europa Centrala

Daniel Badea, managing partner al firmei Badea Clifford Chance: Ma astept ca in acest an sa inceapa cateva tranzactii private de peste un miliard de euro si un numar de 10-15 de peste 100-150 de milioane. (...) Piata este interesanta pentru investitori deoarece returnurile sunt mai mari decat pe alte piete mai dezvoltate, dar cu un profil de risc asemanator, in contextul mult-discutatei recesiuni globale.

14.02.2008, 20:24 151

Piata avocaturii va continua sa creasca in urmatorii ani, apreciaza Daniel Badea, managing partner al firmei Badea Clifford Chance, avocatul identificand cateva motive care vor contribui substantial la dezvoltarea firmelor care activeaza pe piata de profil.
"Sunt patru motive principale pentru care piata avocaturii de afaceri va continua sa se dezvolte: creste baza de clienti atat locali, cat si internationali, tranzactiile devin tot mai complexe si apar produse noi, se mareste numarul obiectiv de avocati de business si are loc si o aliniere progresiva a onorariilor cu cele practicate in Europa Centrala, tinand cont ca acum, media pietei este la circa 80% comparativ cu Europa Centrala", spune Badea.
Pentru alinierea la media din Europa Centrala onorariile ar trebui sa creasca cu 25%, cu toate ca sunt si firme pe piata locala care factureaza la nivelul firmelor din regiune, apreciaza avocatul. Onorariile avocatilor de pe piata locala se situeaza intre 150 si 600 de euro pe ora.
Politica de confidentialitate impusa de biroul Clifford Chance din Londra nu permite firmei sa prezinte detalii despre cifra de afaceri obtinuta in Romania, dar Badea estimeaza ca firma pe care o conduce va inregistra o crestere de 80-90% a afacerilor in anul fiscal 2007, care se termina la 30 aprilie, pe fondul dublarii echipei de avocati. Firma are in prezent un numar de cinci parteneri si 35 de avocati, dupa ce in luna iunie a anului trecut firma cuprindea un numar total de 25 de avocati.
Pentru acest an Badea isi propune sa ajunga la un numar de 50-55 de avocati si o crestere a cifrei de afaceri de 30-70%, "crestere dictata de capacitatea de a gasi avocati specializati si spatiu".
"Avand in vedere oportunitatea de business, urmarim ambele directii de dezvoltare a echipei. Chiar daca cresterea organica este mai eficienta si mai naturala, incercam sa atragem si avocati buni de pe piata", spune Badea.
Biroul din Romania al Clifford Chance acopera, pe langa piata locala, si pietele din Bulgaria, Croatia, Ucraina, Moldova si Serbia, insa Badea spune ca doar circa 15% din venituri sunt generate de serviciile prestate in afara tarii.
"Romania este pentru Clifford Chance un centru regional care acopera un numar de piete din Europa de Sud-Est. Ne urmam clientii in regiune destul de selectiv, in functie de natura acestora si complexitatea tranzactiilor. (...) Avem in firma parteneri si avocati expati si este important acest lucru datorita prezentei regionale, dar piata noastra principala este Romania si clientii se asteapta sa fie consiliati de avocati locali".
Badea a reusit in 2006 sa atraga in Romania compania londoneza Clifford Chance, numarul unu din Magic Circle, grupul celor mai mari firme de avocatura de pe piata, firma inregistrand o ascensiune importanta de la acel moment.
"Asa cum in economia generala, lipsa investitorilor straini mari a permis dezvoltarea unor businessuri antreprenoriale puternice si competitive, la fel si pe piata avocaturii de afaceri, intrarea firmelor internationale destul de tarziu si intr-un numar limitat, a permis dezvoltarea unor firme locale puternice. Interesul manifestat de firme romanesti putenice fata de potentiali parteneri internationali poate indica un anumit trend in piata", considera Badea.
Firma a fost anul trecut implicata in mai multe contracte importante de finantari, fuziuni si achizitii si real estate, printre cele mai importante finantari in care avocatii au fost implicati numarandu-se creditul luat de Iulius Group de la Eurohypo pentru finantarea si refinantarea investitiilor imobiliare sau finantarile acordate de BRD catre Hidroconstructia (60 mil. euro) sau Energomontaj (120 de milioane de euro).
In ceea ce priveste piata imobiliara Badea Clifford Chance a asistat CB Richard Ellis la achizitionarea Eurisko, precum si pe britanicii de la Charlemagne Capital, in vanzarea portofoliului de birouri detinut in Capitala catre DEGI (110 mil. euro).
"Ma astept ca in acest an sa inceapa cateva tranzactii private de peste un miliard de euro si un numar de 10-15 de peste 100-150 de milioane. (...) Piata este interesanta pentru investitori deoarece returnurile (castigurile) sunt mai mari decat pe alte piete mai dezvoltate, dar cu un profil de risc asemanator, in contextul mult-discutatei recesiuni globale".
Firma are in prezent biroul intr-un imobil de pe strada Dacia din Bucuresti care insa a devenit insuficient, tinand cont de cresterea continua a numarului de avocati. "Suntem in cautarea unui sediu reprezentativ, in care sa putem sta cel putin 5-7 ani. Urmand trendul pietei din Polonia, asemanatoare Romaniei, estimam ca in decurs de 3-5 ani vom ajunge la un numar de 100 de avocati si peste 10 parteneri, dintre care majoritatea vor fi romani".
Cea mai importanta contributie la cifra de afaceri a firmei o are departamentul de real estate, cu o pondere de 30%. Apoi, capital markets si fuziuni si achizitii contribuie cu cate 25%, in timp ce partea de banking aduce 20% din veniturile firmei.
Cei mai mari jucatori de pe piata de avocatura din Romania sunt firme locale, precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Musat, Popovici Nitu, Bostina sau Voicu Filipescu, dar si jucatori internationali precum Linklaters sau Clifford Chance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO