Companii

Daniel Voicu: Am putea asista la fuziuni determinate de amenintari de piata, ca de pilda nevoia de oameni

Daniel Voicu: Am putea asista la fuziuni determinate de amenintari de piata, ca de pilda nevoia de oameni

Daniel Voicu, unul dintre partenerii fondatori ai Voicu&Filipescu, despre fuziunea cu Stefanica, Dutu & Asociatii: Nu am dorit sa preluam toata firma, ci doar o echipa foarte bine integrata

14.05.2008, 16:07 82

Firma de avocatura Voicu&Filipescu a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri de circa 1,5 mil. euro, cu 35% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acest interval, principalul proiect a fost fuziunea cu Stefanica, Dutu & Asociatii, finalizat la inceputul lunii martie.
"Discutia a inceput in luna februarie, ei fiind cei care au avut initiativa si ne-au contactat. Din cifrele de afaceri, din clientii pe care ii aveau ne-am dat seama ca putem face aceleasi lucruri cu o echipa mai concentrata. In primul rand, noi am luat in considerare un cost de administrare al echipei de la Stefanica, Dutu & Asociatii pe care il puteam suporta. Intern, intre partenerii Voicu&Filipescu, am luat decizia in unanimitate foarte rapid. Intregul proces de discutii, analize si decizii a durat circa o luna", a spus Daniel Voicu, unul dintre partenerii fondatori ai Voicu&Filipescu.
Noua entitate formata vizeaza in acest an depasirea pragului de 6 mil. euro cifra de afaceri, iar in prezent numarul avocatilor din firma a ajuns la 48, iar numarul partenerilor la opt.
"O fuziune clasica intre doua companii, presupune un due-dilligence reciproc, in care fiecare se uita la ce obligatii are cealalta parte, ce drepturi, ce putere financiara, ce piata. In urma due-dilligence-ului se evidentiaza aspectele in care fiecare companie are avantaje si dezavantaje, respectiv produsele vedeta, oamenii cu cele mai bune rezultate, retelele de distributie cele mai dezvoltate. Urmeaza apoi proiectul de fuziune de implementare a viitoarei entitati", a explicat Daniel Voicu.
In cazul fuziunii dintre doua companii urmeaza o perioada de tranzitie in care se integreaza echipele, procedurile de lucru, se armonizeaza raportarile, se reaseaza structurile interne, atat cele oficiale, cat si cele neoficiale.
"E o perioada destul de stresanta, in care, cel mai adesea, afacerile scad, ca urmare a concentrarii pe aspectele organizatorice ale fuziunii. Acest lucru este valabil si pentru achizitii. Concurentii de obicei stiu acest lucru si speculeaza momentul. In cele mai multe dintre cazuri exista echipe specializate care fac integrarile", spune Voicu.
Particularitatea in cazul fuziunii dintre cele doua firme de avocatura a fost faptul ca nu a existat un due-dilligence clasic pentru ca "din start nu am dorit sa preluam toata firma, ci doar o echipa foarte bine integrata".
Cu toate acestea, a continuat Voicu, fiecare dintre parti s-a uitat la cifrele celeilalte, dar si la clienti, la unii dintre ei trebuind sa renunte din cauza posibilelor conflicte de interes.
"Partea cea mai consistenta a due dilligence-ul a constat in interviuri si analize de CV-uri, experiente, proiecte. Avand in vedere ca avocatii de la Stefanica, Dutu & Asociatii aveau deja reputatie de profesionisti nu au dat teste, desi la noi aceasta este procedura standard inainte de a incepe lucrul", a continuat Voicu.
In ceea ce priveste alte fuziuni pe piata de profil, Voicu spune ca acestea ar mai putea exista determinate "de amenintari de piata, ca de pilda nevoia de oameni". "Noi suntem deschisi si avem deja experienta".
Piata locala de avocatura este estimata pentru acest an la aproximativ 200 de milioane de euro, onorarii disputate atat de firme puternice locale, cat si de jucatori internationali, din Anglia, Austria sau Franta.
Voicu&Filipescu a asistat dezvoltatorul imobiliar BelRom in achizitia a 9 ha de teren in Bucuresti (tranzactie de 60 milioane euro), precum si in achizitia de aproximativ 1,5 ha de teren in Botosani (in vederea dezvoltarii unui parc retail). De asemenea a fost de partea Bel Rom in procesul de vanzare a parcului retail din Targu Mures pentru suma de aproximativ 90 mil. euro. Firma a fost de partea asociatilor grupului Coifer, specializat in constructii metalice, in vanzarea catre liderul pietei poloneze de profil, Polimex-Mostostal (tranzactie de 25 milioane euro) si a fondului de investitii RC2 in achizitia unui hotel pe litoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO