„În primele şapte luni din acest an am avut o creştere a businessului de 35-40%, cel mai mare plus al nostru de până acum. Totuşi, ritmul de creştere a încetinit după luna iunie, astfel că estimăm că vom termina anul cu un plus de 25%“, explică Dan Balaban, antreprenorul care deţine businessul Davino împreună cu oenologul Bogdan Costăchescu.
Compania este controlată de trei entităţi juridice, astfel că cifra de afaceri totală reprezintă suma businessului celor trei.
Balaban adaugă că an de an businessul companiei a reuşit să avanseze, indiferent de contextul economic, însă avansul a fost de regulă de 5% până la 15%. Anul acesta, pe fondul unor măsuri interne, dar şi pe fondul unei evoluţii pozitive a consumului şi a economiei, creşterea va ajunge la 25%.
„Simţim că şi piaţa totală a vinului creşte. În contextul în care exportul reprezintă doar 4% din producţia internă, putem spune că avem o piaţă internă puternică, dar concurenţială.“ Consumul de vin creşte an de an, interesul românilor pentru licoarea lui Bacchus fiind tot mai evident. Piaţa locală este tradiţional o piaţă băutoare de bere, consumul fiind de circa 80 de litri per capita per an, România fiind în prima parte a clasamentului european la acest indicator. Totuşi, consumul de bere a avut o perioadă de scădere în perioada 2013-2014, perioadă când vinul a câştigat teren. A revenit pe creştere însă în 2015, potrivit celor mai recente date.
„Văd o maturizare a consumatorului de vin. El trece de la doar a cocheta cu vinul la un grad de interes mai mare. Tot mai mulţi oameni vor să înveţe şi trec din zona entry level spre medium şi premium.“
De altfel, şi piaţa locală de vin urmează consumatorul, în ultimii ani tot mai mulţi producători locali lansând şi branduri premium. Mai mult, tot în ultima perioadă au apărut şi crame de dimensiuni mici şi medii care se poziţionează strict pe acest segment. „Segmentul premium are momentan o pondere mică în totalul pieţei de vin. Vorbim de câteva sute de mii de sticle de vin la o producţie totală desute de milioane de litri“, explică Dan Balaban.